Se kint, se bent nem támogatták

2017.10.02. 09:27

Lemondott Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről

Időközben Ujhelyi István bejelentette: ő pedig az MSZP alelnöki tisztségéről mond le. A Fidesz reakciója szerint Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő. Az MSZP elnöke, Molnár Gyula szerint ezt a menetet elvesztették, de a csatát meg fogják nyerni. Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője azzal reagált: Botka nem jó vezető, mert „harc helyett hazaköpköd”.

A szocialista politikus fél tízkor, Szegeden tett rövid sajtónyilatkozatában döntését a baloldali pártok összefogására tett javaslatának kudarcával magyarázta.

Az ellenzéki politikus az MTI-ben kiadott közleménye szerint döntéséről már értesítette pártja vezetőit, és azokat a szövetségeseit is, akik már eddig felsorakoztak mellé „a kormányváltó szövetségbe”.

Botka László döntését azzal indokolta: hibázott, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, mert céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az „Orbán-rezsim” parlamenti padsoraiban.

Hozzátette:

azt sem tudta, hogy a „politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket és alulértékelte a „Fidesz aljasságát” is.

Emlékeztetett arra, hogy egy hete tett javaslatot a hat demokratikus ellenzéki pártnak a választási összefogásra. Az MSZP lemondott volna listás helyei feléről, azért, hogy minden változást akaró demokratikus erőnek legyen képviselete a parlamentben, és létrejöjjön a legszélesebb összefogás – részletezte.

„Sajnos, ez a szövetség nem tud kiegészülni a kormányváltáshoz szükséges pártokkal”

- fogalmazott.

Botka László közölte: a Fidesz néhány ügynökének azonnali médiamegjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít. Külön indulásukkal a demokratikus oldal további szétforgácsolódását érik csak el, és azt, hogy az Orbán leváltását kívánó tömegek otthon maradjanak a választás napján, vagy a Jobbikot erősítsék majd szavazatukkal – fejtette ki.

Szerinte ez az elmúlt néhány hónapnyi munkájának, politizálásának kudarca.

„Ha ezek a pártok, az LMP és a DK deklarálják, hogy céljuk mindössze a parlamentbe kerülés, és nem Orbán leváltása, akkor lelkük rajta”

- írta a közleményben.

A szegedi polgármester felidézte, hogy 2016 decemberében új politikát hirdetett és olyan stratégiát, amely meggyőződése szerint az egyetlen győzelmi út: ez az ellenzék közös fellépése.

„Hiába a kongresszusi küldöttek elsöprő támogatása, hiába a baloldali szimpatizánsok reménykedése, az elmúlt négy hónap a szövetségi politikámat a párton belülről, de a nyilvánosságban érő támadásokkal telt.

A választáson legyőzendő ellenféllel kellett harcolni a pártomon belül is” – írta.

Botka László szerint hibázott azért is, mert alulértékelte a „Fidesz aljasságát”, azt, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megállítsa azt, ami hatalmát leginkább veszélyezteti: az ellenzéki összefogást.

Hozzátette: terve az ellenzék egységesítésére, közös programra, a közös kormányzóképesség megteremtésére elbukott.

„Én a legjobb tudásommal és teljes szívvel szolgáltam a demokrata választókat. Történelmi bűnnek tartom a demokratikus pártok viselkedését”

– fogalmazott.

Botka László közölte: a felelősséget ugyanakkor vállalja, ezért mond le „az ellenzék győzelemre vezetésének tervéről”, a miniszterelnök-jelöltségről.

A politikus gondolatait úgy zárta: „hiszek a változást akaró milliókban. Nekem nem sikerült győzelemig vezetnem őket, nem sikerült elérnem az ellenzéki összefogást, pedig továbbra is abban hiszek. De ha másnak sikerülne, beállok mellé”.

Hozzátette: addig is őrzi városát, Szegedet, „a szabadság és az igazságosság szigeteként”.

Úgy tudni, Botka lemondását a szocialista párt belső nyilvánossága előtt Molnár Gyula pártelnök jelentette be az MSZP reggel óta tartó elnökségi ülésén. Molnár Gyula Botka bejelentését követően azóta már a közvélemény elé is állt, s ezen a sajtótájékoztatóján „a karakteres szociáldemokrata politika” folytatását ígérte.

Az MSZP elnöke azzal értékelte Botka László visszalépését a szocialista miniszterelnök-jelöltségtől, hogy

„ezt a menetet elvesztettük, de a csatát meg fogjuk nyerni”.

Molnár Gyula közölte, jelenleg nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új miniszterelnök-jelöltet találjanak, a legfontosabb most, hogy együttműködést alakítsanak ki az egyéni választási körzetekben.

Nagy veszteségként értékelte a lemondást, mert szerinte Botka László lehetséges és valóságos kihívója volt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Molnár Gyula azt mondta, Botka László azzal a szándékkal vállalta a jelöltséget, hogy a demokratikus ellenzéki oldal vezetőjeként valódi kihívója legyen a hatalomnak. Hozzátette: nem volt könnyű ez a vállalás és Botka László pontosan tudta, mi vár rá, hogy nemtelen és hazug támadások fogják őt érni.

A pártelnök közölte, a kormányt csak egy teljes körű ellenzéki összefogás képes leváltani, de az elmúlt hónapokban világossá vált, hogy ez az együttműködés néhány párt egyéni szándéka miatt nem jöhet létre. Ezért Botka László – folytatta – nem akarta, hogy ennek az együttműködésnek az ő személye legyen az akadálya.

Molnár Gyula megköszönte Botka Lászlónak az elmúlt időszak küzdelmét. A pártelnök azt is ígérte, nem hagyják magukra a szavazóikat, és arra készülnek, hogy az elégedetlenek millió számára egyértelmű és világos alternatívát mutassanak.

Közlése szerint az elnökség döntött arról, hogy tárgyalódelegációt állít fel, amelynek a pártelnökön kívül Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető a tagja. Elmondta, haladéktalanul elkezdik az egyeztetéseket a demokratikus ellenzéki pártokkal.

Molnár Gyula azt mondta, az elnökség felkérte a párt országos választási bizottságát – amelyet eddig Botka László vezetett – , hogy őt, a pártelnököt válasszák meg a testület vezetőjének.

Arra a felvetésre, hogy Botka László szerint a politikai maffiának az MSZP-n belül is vannak emberei, Molnár Gyula közölte, ő azzal nem ért egyet, hogy a belső vitákat politikai színben kell feltüntetni. Hozzátette: ő mindig azt mondta, hogy ezzel a csapattal, ezzel az összetétellel kell készülni a választásokra.

Mint mondta, arra kérte az elnökség tagjait, a megyei elnököket és a frakció tagjait, hogy ne tetézzék a miniszterelnök-jelölt lemondásával kialakult problémát továbbiakkal, azt is kérte tőlük, hogy Ujhelyi István alelnöke lemondása után további lemondások ne legyenek.

Molnár Gyula azt mondta,

az elnökség Botka László lemondását egy új lehetőségként értékelte, hogy visszatérjenek ahhoz a 700-800 ezer választóhoz, akik támogatták az MSZP-t és így próbáljanak meg együttműködést kialakítani.

Ujhelyi István Molnár Gyula által is emlegetett lemondása lényegében annak bejelentése volt, hogy Ujhelyi deklarálta: nem kívánja betölteni az MSZP alelnöki tisztségét.

Ujhelyi István közleményében azt írta: bár töretlenül vágyik a változásra, de az MSZP alelnökeként mától nem tud felelősséget vállalni a párt jövőjéért és a 2018-as választáson való szerepléséért.

„Nem tudok közösséget vállalni azzal, hogy az MSZP belső viszonyait és politikáját külső szervezkedések által is befolyásolni vagy akadályozni lehet. Ezért a mai nappal lemondtam az MSZP alelnöki tisztségéről”

- írta a politikus.

A Fidesz-frakció korábban közleményben reagált a szocialista pártnál zajló történésekre. Mint írták:

Botka László tele volt botrányokkal, így a bukása nem meglepő.

A kormánypárt az MTI-nek hétfőn küldött közleményében úgy fogalmazott: Botka László ugyanolyan szocialista jelölt volt, mint Gyurcsány és a többiek. Ugyanúgy megszavazta a „Bajnai-megszorításokat”, mint az összes szocialista: elvettek egyhavi nyugdíjat az idősektől, és elvettek egyhavi bért a közszolgáktól – írták.

A Fidesz-frakció szerint „a következő jelölt is ugyanolyan szocialista lesz, mint az eddigiek”,

a baloldalon semmi sem változik.

A Fidesz nevében később Gulyás Gergely is értékelte a Botka László lemondása után kialakult helyzetet: szerinte a szocialista párt belügye, hogy kit állít miniszterelnök-jelöltnek, Botka László távozása ugyanakkor az MSZP politikájában nem eredményez változást.

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetői posztját hétfőtől betöltő Gulyás Gergely sajtótájékoztatóján azt mondta: azt látják, függetlenül attól, hogy kilenc hónap alatt Botka László megbukott,

az MSZP-ben szóba jöhető jelöltek közül mindenki a Medgyessy-, a Gyurcsány-, és a Bajnai-korszakban aktív szerepet vállalt képviselő.

Ilyen értelemben Botka László távozása a szocialista párt politikájában nem eredményez változást – mutatott rá.

A frakcióvezető arra kérdésre, hogy Botka László szerint bukása részben a Fidesz aknamunkájának köszönhető, azt mondta: meglepődött volna, ha Botka László saját bukásának okát önnön alkalmatlanságában látja.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán fejezte ki sajnálatát Botka László lemondása miatt. Emlékeztetett arra, hogy hosszú évek óta Botka volt ez első szocialista vezető, aki felismerte, hogy a pártjának alapvetően meg kell újulnia.

„Hogy mi okozta a vesztét? Hogy túl későn kezdett hozzá a pártja megújításához? Hogy túl sok konfliktust vállalt? Hogy elárulták? Vagy mindhárom egyszerre?

Az biztos, hogy az ellenzéknek nem tudott békét hozni, pedig az ellenzéknek, mint ahogy az egész országnak, békére és együttműködésre van szüksége” – fejtegette a Párbeszéd politikusa.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a Tumblr-oldalán ennél sokkal sommásabb megállapításokat tett. Mint fogalmazott, szerinte

”egy vezető nem attól vezető, hogy összeszarja magát, és harc helyett hazaköpköd.”

A Jobbik értékelése szerint az MSZP visszafordíthatatlanul a teljes bukás útjára lépett. Jakab Péter, az ellenzéki párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy kommentálta Botka László visszalépését a miniszterelnök-jelölti poszttól, hogy mind ő, mind az alelnökségről lemondó Ujhelyi István elismerte: az MSZP nemhogy nem tudja, de nem is akarja leváltani az Orbán-rendszert.

Az MSZP nem kormányváltást akar, hanem parlamenti frakciót, néhány parlamenti helyet, néhány zsíros tiszteletdíjat -

fogalmazott.

Jakab Péter megkérdőjelezte, hogy a szocialistáknak lesz-e parlamenti képviselete. Minden magyar ember tudja, hogy az MSZP-re leadott szavazat innentől kezdve a Fideszt erősíti – hangoztatta. A szóvivő szerint

nemcsak az MSZP, hanem a teljes baloldal összeomlott, az nem áll másból, mint a „kispártok cicaharcából”.

Sem együtt, sem külön-külön nem tudnak erőt mutatni – tette hozzá, a Jobbik kormányváltó képességét hangsúlyozva.

A Demokratikus Koalíció úgy értékeli, hogy Botka László, az MSZP volt miniszterelnök-jelöltje hétfői lemondásával beismerte stratégiájának teljes kudarcát. A DK szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a demokratikus ellenzéknek és azon belül a szocialista pártnak is rossz, hogy fél évvel a választás előtt az MSZP-ben „ilyen zavar van”. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: sajnálják, hogy a szegedi polgármester nem volt képes korrigálni stratégiáját, amikor látta, hogy nem teljesülnek a céljai. Hozzátette, hogy

Botka Lászlót egyre kevesebben fogadták el az ellenzék vezetőjének, nem tudott szót érteni a többi ellenzéki párttal, nem volt képes új szavazókat megnyerni, ráadásul a régebbi szavazók közül is többet elveszített.

A Botka László lemondásában viselt saját felelősségüket firtató kérdésre hangsúlyozta, Ujhelyi István, az MSZP hétfőn szintén lemondott alelnöke is arról beszélt, nem a DK-val volt probléma, az a szocialista párton belül jelentkezett. Kiemelte, hogy a DK többször is megpróbált tárgyalni Botka Lászlóval, de a volt kormányfőjelölt erre nem volt hajlandó.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy

az ellenzéken belül senki nem akar közös listát, az LMP és a Párbeszéd már döntött is saját miniszterelnök-jelöltjéről.

Az Együtt közleményében úgy reagált: tudomásul veszik Botka László visszalépését, de továbbra is hisznek – a pártjuk mellett az LMP, a Momentum és a Párbeszéd együttműködésével elképzelt – új pólus listájában és abban, hogy egyetlen demokratikus ellenzéki jelölt induljon minden egyes egyéni választókerületben, ahogyan azt az elmúlt hónapokban mindvégig hangoztatták.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke azt mondta: sajnálja Botka László lemondását a miniszterelnök-jelöltségről, mert, mint mondta, ő nemcsak az MSZP, hanem a demokrata ellenzék jelöltje is volt. A Liberálisok továbbra is tárgyalási alapnak tekintik a szocialisták korábbi együttműködési ajánlatát, így azt az MSZP-nek kell eldöntenie, hogyan tovább. Leszögezte: kiállnak az együttműködés szükségessége mellett.

Boros Bánk Levente, a Médianéző Kft. igazgatója az M1 aktuális csatornán úgy értékelte: az MSZP-n belülről és kívülről is „megpuccsolták” Botka Lászlót. A politológus szerint az MSZP-n az látszik, hogy nincs stratégiája, nincs jövőképe.

Ez hosszabb távon azt is jelenti, hogy az MSZP önállósága is veszélybe kerül

- mondta a Médianéző vezetője.

Borítókép: Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől.

MTI Fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában