bírálják ezért

2017.10.14. 07:36

Trump egyik jelöltje kételkedik a klímaváltozásban

Az a Kathleen Hartnett White lesz az elnöki környezetvédelmi tanács elnöke, aki Rick Perry jelenlegi energiaügyi miniszter texasi kormányzósága idején hat éven át felügyelte a szövetségi állam környezetvédelmi hatóságát.

Donald Trump amerikai elnök egy olyan „szakembert” fog jelölni környezetvédelmi tanácsadójának, akinek a fosszilis energiahordozók iparágaiban vannak kapcsolatai, és aki kételkedik a klímaváltozásban – jelentette pénteken az AP hírügynökség a washingtoni Fehér Ház bejelentése alapján.

Az a Kathleen Hartnett White lesz az elnöki környezetvédelmi tanács elnöke, aki Rick Perry jelenlegi energiaügyi miniszter texasi kormányzósága idején hat éven át felügyelte a szövetségi állam környezetvédelmi hatóságát. White ebben az időben – amikor Barack Obama volt az elnök – kíméletlenül bírálta a szövetségi környezetvédelmi hatóságot (EPA), és küzdött a szigorúbb lég- és vízszennyezési határértékek bevezetése ellen. Tagja a Texasi Közpolitikai Alapítvány nevű konzervatív kutatóintézetnek, amely több olyan cégtől kap támogatást, amely a fosszilis energiahordozók kitermelésével foglalkozik.

White egy politikai irányelveket tartalmazó 2014-es dokumentumban azt írta: a szén és az olaj üzemanyagként való felhasználása „óriási mértékben javította szerte a világon az emberek életfeltételeit, és hozzájárult a rabszolgaság felszámolásához”. A fősodorbeli klímatudósok következtetéseit „ideológusok és papok dogmatikus állításaihoz” hasonlította.

Trump elnök tanácsadójelöltje tagja az úgynevezett Széndioxid-koalíciónak, amelynek célja „vezetők, politikusok és közemberek megtanítása arra, hogy a széndioxid milyen jelentős mértékben járult hozzá az életünkhöz és a gazdasághoz”.

Kathleen Hartnett White a Stanford Egyetemen szerzett diplomát kelet-ázsiai tanulmányokból és összehasonlító irodalomból.

Kelly Love fehér házi szóvivő „kiválóan képzettnek” jellemezte őt.

Környezetvédő csoportok és demokrata párti politikusok máris élesen bírálták White jelölését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában