Pályázat

2017.11.16. 14:03

Félmilliárd jut a diaszpóraszervezetek és a hétvégi iskolák támogatására

Összesen félmilliárd forintos kerettel hirdet pályázatot a nemzetpolitikai államtitkárság a hétvégi iskolák és a diaszpórában működő szervezetek számára – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A pályázatokra 2018. január 15-ig lehet jelentkezni.

Ismertette: a diaszpórában élő magyarság szervezetei számára meghirdetett pályázatra 300 millió forint áll rendelkezésre. A programon keresztül támogatást kaphatnak a magyar közösség céljait szolgáló kulturális, családi, egyházi és cserkészprogramok, az írott és elektronikus média, illetve a könyvkiadás. Támogatják az egyes szervezeteket, intézményeket, működésüket, fejlesztésüket, ingatlanberuházásokat. Az igényelhető forrás összege 500 ezertől 3 millió forintig terjed.

A hétvégi és magyar iskolák támogatására 200 millió forintot különítettek el – közölte Potápi Árpád János. Ezen belül támogatás kérhető többek között oktatási célú helyiségek bérléséhez, általános működési költségekhez, taneszközökhöz, oktatók béréhez való hozzájáruláshoz, továbbképzésekhez, intézmények egymás közötti, illetve Kárpát-medencei magyar iskolával való testvérkapcsolatának kialakításához. Az igényelhető összeg 500 ezer forinttól 2 millió forintig terjed.

Mindkét pályázatra 2018. január 15-ig, közép-európai idő szerint délután 14 óráig lehet jelentkezni.

Az államtitkár kiemelte: a hétvégi magyar iskolákat kérdőívvel keresték meg, amelyet 115 intézmény küldött vissza. Világszerte 213 magyar iskola működik, az intézmények nagysága különböző, többségük több mint 20 gyermekkel foglalkozik. Jelezte: évről évről szeretnék támogatni majd ezeket az intézményeket.

A mostani pályázati felhívás megfogalmazása a kérdőív figyelembe vételével történt, és a diaszpóratanács előző heti ülésén támogatta azt.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: az eddigiekhez képest óriási lehetőség a most meghirdetett két pályázat. Rámutatott: egyre fontosabb a diaszpóra támogatása és megtartása, hiszen 2,5 milliós magyarságról van szó, ahol a cél a magyar közösségi élet és identitás erősítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában