Orosz-ukrán konfliktus

2017.11.15. 19:49

Felrobbant egy ukrán rendőrautó Donyeck megyében, egy ember meghalt

Egy rendőr meghalt, kettő megsérült Donyeck megye ukrán ellenőrzésű részében szerdán, miután autójuk aknára hajtott és felrobbant – hozta nyilvánosságra Vjacseszlav Abroszkin, az országos rendőrfőkapitány első helyettese a Facebookon.

Az eset a frontvonal közelében, az Azovi-tenger partján található Mariupol kikötővárostól 23 kilométerre északkeletre fekvő Hnutove településnél történt. A rendőrök a Talakivka és Hnutove településeket összekötő autóúton haladtak, amikor felrobbant egy páncéltörő akna, amelyet – Abroszkin szavai szerint – az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok egy diverziós, felderítő csapata helyezett ki az útra. A detonáció következtében egy 36 éves rendőr őrnagy életét vesztette, két másik rendőrt pedig sérülésekkel kórházba szállítottak – tette hozzá Abroszkin.

Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök szintén Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a rendőrjárőrök Mariupolban szolgáltak, és egy hívásra mentek ki. Hozzátette, hogy előző nap az akna még nem volt ott, hiszen katonák gond nélkül hajtottak át ezen az útszakaszon. Elmondása szerint a robbanás után tűzszerészek átvizsgálták a környéket, és még egy rejtett aknát találtak.

Az ukrán védelmi minisztérium a napokban hozta nyilvánosságra, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban három év alatt több mint ezer katona és civil sérült meg vagy veszítette életét aknák és egyéb rejtett robbanószerkezetek miatt a Donyec-medencében. 2014 júliusa óta ez év novemberéig aknarobbanás miatt 199 katona vesztette életét, és 701 sebesült meg. Csak idén százan sérültek meg és 34-en haltak meg rejtett pokolgépek felrobbanása következtében.

Polgári lakosok közül ez idő alatt 161-en – köztük 23 gyermek – szenvedett sérüléseket aknától vagy más robbanószerkezettől, közülük 46 felnőtt és négy gyermek vesztette életét. Az év elejétől 29 civil, köztük öt gyermek szenvedett sérüléseket vagy veszítette életét ilyen robbanásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában