Növekedve csökkenés

2017.11.23. 15:14

Folyamatos a nyugdíjasok elszegényedése a DK szerint

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy miközben a kormánypropaganda „hihetetlen erővel hirdeti”, hogyan gondoskodnak a nyugdíjasokról, az idősek valójában folyamatosan szegényednek el.

Hangsúlyozta, hogy 2010 és 2016 között 27,3 százalékkal nőttek a hazai átlagnyugdíjak, de a növekedés a 11,8 százalékos inflációt is figyelembe véve reálértéken csak 13,8 százalék volt. Hozzátette, hogy ennél az utóbbi években Romániában, Lengyelországban és Szlovákiában is gyorsabban emelkedett a nyugdíjak reálértéke, míg Horvátországban a magyar átlaggal megegyező volt a növekedés. A cseh nyugdíjak emelkedése elmarad a magyarországiakétól, de ott eleve lényegesen magasabb volt a járandóság – közölte.

Az átlagnyugdíj 2010-ben még elérte a nettó átlagkereset 73 százalékát, de tavaly már csak a 70 százalékát tette ki. Az előrejelzések úgy számolnak, hogy a béremelések miatt jövőre már 61 százalék körülire eshet vissza a nettó átlagfizetések és az átlagnyugdíjak aránya, ez pedig csak egy százalékponttal haladja meg a szegénységi küszöböt – emelte ki Gréczy Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában