veszély

2017.11.28. 22:16

A NATO és az Európai Unió is elítélte az újabb rakétakilövést

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor visszafogottan reagált a hírre.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kiemelte: Phenjan a lépéssel ismételten megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatokat, veszélyeztetve a térség és a világ biztonságát. A katonai szövetség vezetője újfent óva intette Észak-Koreát a további provokációktól, illetve az ország atom- és rakétaprogramjának beszüntetését és a párbeszéd felújítását sürgette.

Az Európai Unió külügyi szolgálata elfogadhatatlannak nevezte a történteket, amelyekkel Phenjan megsértette nemzetközi kötelezettségeit. A brüsszeli közleményben „súlyos provokációnak”, „komoly fenyegetésnek” minősítették a lépést, továbbá hangsúlyozták, hogy „azonnali hatállyal, teljes mértékben, igazolhatóan és visszafordíthatatlanul” be kell szüntetnie a rezsimnek a kísérleti atomrobbantásokat és a rakétateszteket.

Donald Trump amerikai elnök visszafogottan reagált keddi sajtótájékoztatóján: olyan helyzetnek nevezte a történteket, amelyet kezelni fognak. Trump azt mondta, a keddi rakétaindítás mit sem változtat az Egyesült Államok Észak-Koreával kapcsolatos hozzáállásán. Egyéb megjegyzést a történtekhez nem fűzött, s azt sem pontosította, miként gondolja el a helyzet kezelését.

James Mattis amerikai védelmi miniszter viszont hozzátette: ez volt az eddigi legmagasabb röppályát bejáró észak-koreai rakéta, amelynek nagy hatótávolsága veszélyt jelent a világ minden államára.

Abe Sindzó japán miniszterelnök az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésének összehívását követelte.

„Követeljük az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. Elengedhetetlen, hogy a nemzetközi közösség teljes mértékben tartsa magát az Észak-Koreával szemben elrendelt büntetőintézkedésekhez” – hangsúlyozta Sindzó. A felhíváshoz az Egyesült Államok is csatlakozott.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter a tárcája által kiadott nyilatkozatban szorgalmazta, hogy a nemzetközi közösség – a már meglévő ENSZ-szankciókon felül – tegyen további lépéseket, hogy rákényszerítse Phenjant atomfegyverprogramjának leállítására. Tillerson kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Kanada kezdeményezni fogja ENSZ-tagállamok, köztük Dél-Korea, Japán és más érintett országok találkozójának összehívását, hogy megvitassák, „miként tudna a nemzetközi közösség szembeszállni Észak-Koreának a nemzetközi békét fenyegető” lépéseivel. A phenjani rezsim 2006 óta szerepel a világszervezet szankciós listáján rakéta- és nukleáris programja miatt.

Az utóbbi hónapokban kiéleződött a feszültség a Koreai-félszigeten: Phenjan augusztus végén és szeptemberben is átlőtt egy-egy ballisztikus rakétát Japán felett, amelyek a Csendes-óceánba csapódtak, majd ugyancsak szeptemberben egy kísérleti atomrobbantást is végrehajtott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában