korrupció

2017.11.10. 07:19

Több mint ötvenmillió dollár kenőpénzt kaptak a panamai elnök fiai

A pénzt a szinte Dél-Amerika egészét érintő korrupciós botrány középpontjában álló építési nagyvállalattól 2010 és 2014 között kapta az akkori panamai elnök két fia – tudatta a panamai ügyészség csütörtökön.

Ricardo Martinelli fiai, Ricardo Alberto és Luis Enriquez apjuk elnöksége idején több panamai és külföldi számlára is kapott több millió dolláros összegeket – tudatta a vádhatóság. Az ügyészség André Campos Rabello információra alapozza állításait. Rabello az Odebrecht panamai leányvállalatának vezetője volt, de úgy döntött, együttműködik a hatóságokkal.

Az Odebrecht az eddig napvilágot látott információk szerint mintegy 800 millió dollárt kenőpénzt fizetett ki tucatnyi latin-amerikai országban, hogy politikai előnyhöz és megrendelésekhez jusson. Ebből 59 milliót biztosan Panamában fizettek ki, de a hatóságok szerint ennél jóval nagyobb összegek folyhattak a közép-amerikai országba. A Rabello által elmondottak alapján egyébként Panamában a cég nem megrendeléseket akart szerezni a vesztegetéssel, hanem „különleges bánásmódot” akart biztosítani magának az államigazgatásban.

Az ügyben Martinelli kormányának több korábbi minisztere is érintett, és a jelenlegi elnök, Juan Carlos Varela pártjához kapcsolódó politikusok is érintettek.

Martinelli és családja tagadja, hogy érintettek a vesztegetési botrányban. Szerintük politikai hajtóvadászat áldozatai. A volt elnök egyébként őrizetben van az Egyesült Államokban, s kiadatására vár, mert hazájában sikkasztással és kémkedéssel is vádolják. Martinelli két fia szökésben van; az Interpol is keresi őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában