„Vörös terror”

2017.12.15. 17:26

Életfogytiglanit kapott az egykori etiópiai diktátor munkatársa

Életfogytiglani elzárásra ítélte egy hollandiai bíróság Esetu Alemut, Mengisztu Hailé Mariam egykori etiópiai marxista diktátor közeli munkatársát az 1970-es években, a „vörös terror” alatt elkövetett bűncselekmények, közöttük 75 fiatal fogvatartott kivégzése miatt.

A hágai bírák bűnösnek találták a gyilkosságok 1978-ban történt elrendelésében a 63 éves etióp Alemut, Mengisztu egykori tartományi képviselőjét, aki később felvette a holland állampolgárságot.

„A tény, hogy az áldozatok többsége 18 év alatti gyermek volt, még kegyetlenebbé teszi a bűncselekményeket” – közölte Mariette Renckens, a bíróság elnöke, amikor felolvasta az ítéletet a hágai járásbíróságon. A bírónő szerint a Hollandiában egyébként ritkán kiszabott életfogytiglani elzárás volt „az egyetlen megfelelő intézkedés”.

„Sem a vádlott, sem az ügyvédei nem voltak jelen az ítélethirdetéskor, amit a bírónő sajnálatosnak nevezett. Az áldozatok családtagjai tapsoltak és azt kiáltották: ”Végre, megtörtént az igazságszolgáltatás, köszönjük„.

Az ügyészség szerint a korabeli marxista katonai diktatúra képviselője az ellenzéki erők ellen folytatott egyik legkegyetlenebb kampányért volt felelős, amely során embereket zártak be, kínoztak és gyilkoltak meg.

Alemu 321 áldozatát azonosították, közöttük számos középiskolás és egyetemista volt. Hetvenötük kivégzésére a vád szerint a vádlott adott parancsot 1978 augusztusában az északnyugat-etiópiai Godzsam tartomány egyik templomában. A holttesteket tömegsírba vetették.

Több tanú szerint a vádlottakat zsúfolt, világítás és vécé nélküli szűk cellákba zárták, élelmet és vizet sem kaptak eleget, orvosi ellátás sem volt. Más tanúk elmondták a bíróság előtt, hogy többeket élve temettek el, amiről a gyanúsított tudott.

Mengisztu Hailé Szelasszié császár bukása után, 1977 és 1991 között kormányozta vaskézzel Etiópiát. A ”vörös diktátort„ a tigrei és eritreai lázadók szövetsége döntötte meg, majd Zimbabwébe menekült.

A több mint két éve előzetes letartóztatásban lévő vádlott a múlt hónapban bocsánatot kért a vörösterror rendszerének ”valamennyi áldozata miatt„, és tagadta, hogy köze lett volna a korszakban elkövetett bűnökhöz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában