Migrációs politika

2017.12.29. 13:55

A németek többsége szerint elégtelen az uniós külső határ védelme

Elégtelennek tartja az uniós külső határ védelmét a németek többsége egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

A YouGov közvélemény-kutató intézet felmérésben 66 százalék nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy megfelelően védi-e az Európai Unió (EU) határát az illegális migráció ellen a Törökországgal kötött menekültügyi megállapodás és a Líbiával kezdett együttműködés.

A Die Welt című lap megbízásából készített kutatás szerint a németek általánosságban is elégedetlenek Brüsszel migrációs politikájával, és azt akarják, hogy az EU védje jobban a külső határokat. Így csupán 13 százalékuk ért egyet azzal az állítással, hogy az EU túlságosan bezárkózik, és csak 23 százalék ért egyet azzal, hogy Brüsszel megfelelően kezeli a bevándorlás ügyét, 40 százalék pedig azzal ért egyet, hogy erősebben kell akadályozni a világ más részeiről az EU-ba igyekvő emberek útját.

Azonban a menekültek tagállamok közötti elosztásának kérdésében „a németek többségükben Brüsszel mögött sorakoznak fel” – írta a Die Welt, hozzátéve: 51 százalék vallja, hogy valamennyi tagállamnak szolidaritást kell tanúsítania, és szükség esetén ki kell kényszeríteni az elismert menekültek befogadását, és nagyjából egyharmados, 35 százalékos mindazok aránya, akik szerint a tagországoknak önállóan kell dönteniük a menekültek befogadásáról.

A felmérés azt is kimutatta, hogy az ország nyugati részén 53 százalék támogatja a menekültek kötelező befogadását, és 33 százalék ért egyet azzal, hogy a tagországok saját hatáskörben döntsenek a befogadásról. Keleten, a volt NDK területén pedig tíz százalékponttal alacsonyabb, 43 százalékos a kötelező befogadás támogatottsága, és szintén 43 százalék ért egyet azzal, hogy a döntést a tagállamokra kell bízni.

A YouGov 1107 ember megkérdezésével végezte felmérését, december 25-én és 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában