Pénzügyi támogatás

2017.12.14. 16:38

Orbán Viktor: a V4-ek hozzájárulnak Európa tengeri határainak védelméhez

A visegrádi négyek megsegítik Olaszországot tengeri határainak biztosításában – közölte Orbán Viktor kormányfő Brüsszelben, a visegrádi országokkal tartott tanácskozást követően csütörtökön.

A nyilatkozat a miniszterelnök " target="_blank" rel="noopener">Facebook-oldalán jelent meg. Orbán Viktor kijelentette,

„mindannyian tudjuk, hogy Magyarország védi Európa szárazföldi határait, a tengeri határokat pedig Olaszországnak kell védenie”.

Azon múlik személyes, a nemzeti, a családi biztonság, a gyermekeik jövője, közbiztonsága és terrormentes élete, hogy sikerül-e a magyaroknak a szárazföldön, az olaszoknak a tengeren megvédeni Európa külső határait – hangsúlyozta.

A miniszterelnök a tanácskozást követően tett nyilatkozatában kiemelte, a hozzájárulás segíti az Európai Unió líbiai területen kifejtett erőfeszítéseit, ugyanis a visegrádi országok vezetői arról döntöttek, hogy jelentősen támogatják, és ezzel biztosítják a líbiai határvédelmet is erősítő program második szakaszának teljes körű finanszírozását, és felajánlották együttműködésüket annak végrehajtásához.

A támogatásról az uniós migrációs politika erősítése érdekében döntöttek – tette hozzá.

„Azért tettünk így, mert hiszünk az Európai Unió egységében”

- fogalmazott a miniszterelnök.

Csütörtökön, az uniós állam- illetve kormányfők csúcstalálkozóját megelőzően tartott V4-es találkozó keretében a tanácskozó vezetők a magyar V4-elnökség koordinálásával a líbiai határvédelem anyagi támogatásáról döntöttek Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök részvétele mellett. A nyilatkozat szerint arról határoztak a visegrádi országok vezetői, hogy az európai uniós és más, kétoldalú támogatási programokhoz nyújtott hozzájárulásaikon kívül 35 millió euró (11 milliárd forint) felajánlásával támogatják az olasz kormány által vezetett és az Európai Bizottság együttműködésével létrejövő, a líbiai határok védelmét célzó kezdeményezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában