atomrobbantások

2017.12.27. 08:30

Sugárfertőzést szenvedhettek sokan Észak-Koreában

Dél-koreai orvosok radioaktív sugárzás valószínű hatását észlelték több, Észak-Koreából átszökött lakoson, akik a phungeri atomlétesítmény közelében éltek – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a dél-koreai újraegyesítési minisztérium szóvivője.

A szóvivő szerint az októberben elvégzett vizsgálat a szökésük előtt Kildzsu járásban élt harminc volt észak-koreai állampolgárt érintette. A járás az atomtelep közelében van, ahol 2006 óta hat föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtottak végre. A szóvivő közölte:

„Négy páciens kromoszómavizsgálata sugárzás hatására bekövetkező módosulást mutatott ki”.

Elismerte, hogy hasonló módosulásokat több más tényező, így az életkor és a dohányzás is kiválthat. Hozzátette, hogy a vizsgálatban részt vevők alacsony száma és az esetleges sugárzási hatás óta eltelt hosszabb idő miatt a kutatás nem reprezentatív. Mindegyik páciens 2017 előtt került Dél-Koreába, vagyis még azelőtt, hogy Phenjan egyszerre két nukleáris szerkezettel végzett kísérletet.

Dél-koreai szakértők szerint az észak-koreai atomrobbantások következtében valószínűleg sugárzó anyagok kerültek a levegőbe, amelyek veszélyeztetik a környéken élő emberek egészségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában