szavazás

2018.01.28. 09:09

Cipruson megkezdődött az elnökválasztás

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 órakor nyíltak meg, és az 551 ezer választásra jogosult este hatig adhatja le voksát. Végleges eredmények vasárnap este várhatók.

Megkezdődött az elnökválasztás a Ciprusi Köztársaságban vasárnap, az új államfő egyik kiemelt feladata az lesz, hogy kimozdítsa a sziget görög és török részének újraegyesítésére irányuló erőfeszítéseket a holtpontról.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 órakor nyíltak meg, és az 551 ezer választásra jogosult este hatig adhatja le voksát. Végleges eredmények vasárnap este várhatók.

A választáson kilenc jelölt indult, köztük az országot jelenleg irányító konzervatív politikus, Nikosz Anasztasziadisz.

A kormányzó Demokratikus Tömörülés (DISY) jelöltje a választások legesélyesebbje, ugyanakkor az első fordulóban valószínűleg nem tudja megszerezni a hivatalban maradáshoz szükséges többséget. A második fordulót február 4-én tarthatják a két legeredményesebb jelölt részvételével.

Anasztasziadisz ellenfele a kommunista Ciprusi Nép Haladó Pártjának (AKEL) támogatását élvező Sztavrosz Malasz, illetve a jobbközép Demokrata Párt (DIKO) vezetője, Nikolasz Papadopulosz lehet.

A közvetlenül a nép által választott elnök nevezi ki és vezeti a kormányt, a parlamentnek csak ellenőrző szerepe van. Az új államfő egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy új életet leheljen a sziget újraegyesítésért folytatott tárgyalásokba. A megbeszélések a Törökország jövőbeli szerepe körüli nézeteltérések miatt futottak zátonyra 2017 nyarán.

A görögök és törökök lakta Ciprus 1960. augusztus 16-án nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Egy 1974-es görög katonai puccsot követően török csapatok szálltak partra Cipruson, és elfoglalták a sziget északi felét. A kettészakadt szigeten a fővárost is átszelő, 180 kilométer hosszú demarkációs vonalat húztak, amelynek mindkét oldalán ENSZ-katonák tartózkodnak.

Címkék#voks

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában