Illegális bevándorlás

2018.01.29. 14:05

Egymillió bevándorló áll útra készen Líbiában

Az olasz belügyminisztérium attól tart, hogy a 2017 második felében tapasztalt jelentős csökkenés után ismét nagy mértékben emelkedhet a Líbiából Olaszországba érkező menekültek száma.

A lehetséges veszélyekről a La Repubblica című olasz napilap írt hétfőn. A cikk megállapítása szerint mintegy egymillió ember áll készen az észak-afrikai országban arra, hogy útra keljen Európába.

Az év eleje óta emelkedett az Olaszországba érkező menekültek száma: 3579-en érték el eddig idén az olasz partokat, és 230 ember vesztette életét a Földközi-tengeri átkelés során.

A La Repubblica kiemelte: a januárban érkezettek száma magasabb, mint ahány embert 2017 és 2016 első hónapjában regisztráltak. A halálos áldozatok magas száma a lap szerint a tengeri utazáshoz használt gumicsónakok rossz állapotával magyarázható, illetve azzal, hogy mostanában kevesebb hajót vetnek be az Afrikából útra kelő menekültek mentésére.

Szombaton a Földközi-tengeren hárman vízbe fulladtak, de mintegy 800 embert sikerült megmenteni. Az eset után több segélyszervezet riadót fújt, és arra figyelmeztetett, hogy a menekültválság továbbra is fennáll. Valeria Calandra, az SOS Mediterranee olaszországi szervezetének elnöke hangsúlyozta: több mentőhajóra lenne szükség a Földközi-tengeren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában