Német kormányalakítás

2018.01.13. 14:30

Élesen bírálta a német koalíciós pártokat a kormánypárti török sajtó

Az Aksam című lap szombaton internetes kiadásában egyenesen „náci koalícióról” beszélt.

A nyomtatott változat már „az ostobák koalíciójára” váltott, azt állítva, hogy a német kereszténypártok, a CDU és a CSU, továbbá a szociáldemokrata SPD egyeztetései során az egyetlen közös pont a törökellenesség volt.

Hasonlóan foglalt állást az ugyancsak kormánypárti Vatan című lap és a TGRT televízió is. A Milliyet című lap hasonló tartalmú cikkének a „Németország valódi arcát mutatta” címet adta.

Az eddigi német kormánykoalíciót alkotó három párt pénteken fejezte be az újabb közös kormány megalakítását előkészíteni hivatott egyeztetéseket, és arra tett javaslatot, hogy kezdődjenek meg a tényleges koalíciós tárgyalások.

Az elfogadott dokumentumban az uniós csatlakozásra törekvő Törökországot partnerállamnak nevezték, és annak a nézetnek adtak hangot, hogy az országban romlott a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok helyzete. Ennek kapcsán pedig úgy foglaltak állást, hogy a csatlakozási tárgyalások során egyelőre nem javasolják egyetlen tárgyalási fejezet lezárását, illetve egyetlen új fejezet megnyitását sem.

Felszólították Törökországot, hogy tegyen eleget a szükséges kötelezettségeknek, és leszögezték: amíg ez nem történik meg, nem lehet szó a vízumrendszer liberalizálásáról, továbbá a vámunió kiszélesítéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában