bojkott

2018.01.07. 20:32

Izrael közzétette az országból kitiltottak listáját

Húsz külföldi szervezetet neveztek meg.

Az izraeli stratégiai ügyek minisztériuma vasárnap közzétette azoknak az Izrael bojkottálását követelő szervezeteknek a listáját, melyeknek tagjait nem engedik be az ország területére – jelentette a helyi média.

Húsz olyan külföldi szervezet aktivistáit tiltották ki Izraelből, amelyek az Izrael-ellenes BDS (Boycott, Divestment and Sanctions, azaz Bojkott, megfosztás és szankciók) mozgalmat szervezik, támogatják.

A listán európai, észak- és dél-amerikai egyesületek, valamint egy dél-afrikai, és egy nemzetközi szervezet szerepel, s köztük van a baloldali Jewish Voice for Peace, vagyis Zsidó Hang a Békéért nevű csoport is.

„Védekezésből támadásba mentünk át. A bojkottpárti szervezeteknek tudniuk kell, hogy Izrael Állam ellenzi őket, és nem engedi meg, hogy belépjenek a területére, hogy kárt okozzanak állampolgárainak”

- mondta Gilád Erdán belbiztonsági és stratégiai miniszter.

„Ezek az emberek arra igyekeznek kihasználni a törvényt és vendégszeretetünket, hogy Izraellel szemben cselekedjenek, és rágalmazzák az országot. Minden eszközzel küzdök ez ellen”

- hangoztatta a feketelista gyakorlati végrehajtásáért felelős Arije Deri belügyminiszter.

A BDS támogatásáért korábban már többektől megtagadták a határon a belépést. Isabel Phiri Svájcban élő malawi állampolgárt, az Egyházak Világtanácsa vezető tisztségviselőjét 2016 decemberében felültették egy visszafelé tartó járatra, miután a Ben-Gurion repülőtérre érkezett. A belügyminisztérium szerint ez volt az első eset, amikor Izrael nyilvánvalóan megtagadta egy turistától a belépést Izrael-ellenes tevékenysége miatt.

A hatóságok hónapokig nem adták ki a feketelistát, noha a stratégiai ügyek minisztériuma és a belügyminisztérium meghatározta, hogy miféle szempontok alapján tiltják meg valakinek a belépését.

A listán szereplő szervezetek vezetői, valamint tisztséget nem viselő fontos aktivistái nem léphetnek be, valamint olyan külföldi közszereplők, akik aktívan és folyamatosan propagálják az Izrael-ellenes bojkottot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában