Választás 2018

2018.01.27. 17:38

Karácsony: együttműködésre épülő haza kell!

A Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a két párt olyan közös hazát szeretne, amelynek legfontosabb pillére az együttműködés.

Karácsony Gergely, aki a Párbeszéd társelnöke, szombaton Budapesten, a pártja ötödik születésnapja alkalmából tartott taggyűlésen azt mondta, szeretnék Magyarországot messzire vinni „a fideszes rémálomtól”: a Nyugat, az igazságosság és a tudás társadalma felé. Nagyon messzire szeretnék vinni Magyarországot a gyűlöletkeltés politikájáról, a megosztottságtól – hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a Párbeszéd és az MSZP messziről indult egymás felé. Az MSZP együtt született a harmadik magyar köztársasággal, amelynek egyik legfontosabb pártja volt – mondta. Hozzátette: a Párbeszédet a harmadik magyar köztársaság válsága miatt alapították azzal a céllal, hogy a jövő Magyarországát az együttműködésre építsék.

Közölte, az MSZP óriási lépést tett, amikor legerősebb ellenzéki pártként nem csinált presztízskérdést abból, hogy elfogadja egy kisebb párt politikusát listavezetőként.

Karácsony Gergely szerint egy baloldali szociáldemokrata és egy baloldali zöldpárt szövetsége a két párté, de nem gondolják azt, hogy képesek lennének a nemzet egységét képviselni. Jelezte, az együttműködésben hisznek, azt szeretnék tovább szélesíteni, ajtójuk nyitva áll mindenki előtt, aki változást akar.

Szerinte nemcsak a választási matematika miatt van szükség együttműködésre.

A társelnök szerint egyetlen feltételük van: hogy a szövetség ne a múltat építse, hanem a jövőt, nem a 2010 előtti világot szeretnék visszahozni. Egy új modellt, a szociális demokráciát szeretnék megvalósítani – hangoztatta.

A zuglói polgármester közölte, április 8. csak az első lépés, de sokkal fontosabb, hogy elkezdjék a valódi kormányzást, amely valóban érvényesíti azt az elvet: mindenki számít.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke azt mondta, ébresztő mindenkinek! Eljött az idő, az utolsó percekben vagyunk. Elmondta, az esélyes szavazat a változást akarók szövetségére leadott szavazat, az egyéni választókerületekben és listán is.

A szocialista politikus – aki felszólalását úgy kezdte: „tegye most mindenki szívére a kezét! Gondolták volna ezt fél évvel ezelőtt?” – azt mondta, az áprilisi választás nem egy a választások közül. Ha ezen a választáson ez a hatalom marad és folytathatja, amit elkezdett 2010-ben, akkor végleg át fogják alakítani Magyarországot – tette hozzá, majd úgy folytatta: ez a Magyarország már nem olyan ország lesz, ahol szívesen élnének.

Az MSZP és a Párbeszéd együttműködését úgy írta le, hogy a legnagyobb hálózattal rendelkező ellenzéki párt szövetséget kötött egy innovatív, fiatal párttal. Megerősítette, a két pártnak Karácsony Gergely lesz a közös miniszterelnök-jelöltje, ő vezeti majd a közös listát is és az egyéni választókerületekben is közösen állít a két párt jelölteket.

Emlékeztetetve arra, hogy 1990-ben április 8-án volt a választások második fordulója, azt mondta, akkor egy rendszert váltottak le. Most április 8-án több mint kormányváltás, majdnem rendszerváltás kell Magyarországon – közölte.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő közölte, a párt ötödik születésnapján tartott taggyűlésen megszavazták, hogy a Párbeszéd a választáson szövetségben indul az MSZP-vel.

Szerinte nincs most fontosabb feladata az ellenzéknek, minthogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy áprilisban kormányváltás legyen. Hozzátette: azért dolgoznak, azért kötnek szövetséget, hogy olyan kormánya legyen az országnak, amely valóban a magyar emberek érdekét szolgálja.

A taggyűlés szünetében Karácsony Gergely újságíróknak azt mondta, február 17-én indul a jelöltállítás, addig a közös listán a helyek elosztása „nem fixálható”, nyitva hagyják azt más pártoknak.

Hisz abban is, hogy az Együtt-tel is sikerül megállapodni – közölte arra a felvetésre, hogy Juhász Péter, az Együtt elnöke szerint pénzügyi okok miatt nem hajlandó velük az MSZP megállapodni a választási visszalépésről. Karácsony Gergely jelezte, ezt a vitát nem a nyilvánosság előtt kell lefolytatni.

Molnár Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy mindig az MSZP-t „karcolgatják”, de a szocialista párt az, amely sajátjaként elfogadta egy másik párt miniszterelnök-jelöltjét. 46 helyen adtak át egyéni választókerületet egy másik nagy ellenzéki pártnak, visszaléptek egy független jelölt javára és egy másik javára is terveznek visszalépni – mondta.

Az MSZP elnöke azt mondta, arra kéri a partnereket: az idő lejárt, április 8. nagyon közel van, csatlakozzanak a szövetséghez.

Arra a kérdésre, hogy Karácsony Gergelyt ki fogja követni a listán, Molnár Gyula közölte, az első ötben ott lesznek a párt fontos tisztségviselői, illetve azok a politikusok, akik a közvélemény-kutatások szerint „húzzák a pártot”.

Karácsony Gergely megjegyezte: „nyilván az MSZP elnöke lesz szerintem a második helyen, de lehet, hogy Gyurcsány Ferenc lesz a harmadik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában