Választások 2018

2018.01.16. 21:51

Karácsony: fideszes áldemokrácia helyett szociális demokráciát

„Fideszes áldemokrácia” helyett szociális demokráciát sürgetett a Párbeszéd társelnöke, a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Változás 2018 körút pécsi állomásán kedden.

Karácsony Gergely kiemelte: a Fidesznek a magyar emberek bére tehertételt jelent, amit az is mutat, hogy Magyarország valódi adóparadicsom a multinacionális vállalatok számára, miközben az átlagnál kisebb bér után a legtöbb adót fizetik az emberek. Ezzel szemben ők olyan, felelős kormányzást kívánnak folytatni, ami biztosítja a munkáért járó méltó fizetést – mondta. Egyúttal igazságos adórendszer kialakítását és a minimálbér adómentességének visszaállítását ígérte. Ez utóbbi a keresők 70-80 százalékának jelentős fizetésemelést jelentene – jegyezte meg.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint a Fidesz oktatáspolitikája a tudás leértékeléséről szól, Magyarországnak viszont „jól felkészült, kreatív, együttműködésre képes, nyelveket beszélő fiatalokra” van szüksége. Ehhez – mondta – megfelelő oktatási rendszer kell, mert „jó iskola nélkül Magyarországnak nincs jövője”.

Az Európai Unióban Magyarország költ a legkevesebbet saját bevételeihez képest az egészségügyre, itt a legalacsonyabb a várható élettartam, a legtöbben itt halnak meg rákos megbetegedések miatt, miközben a Fidesz „óriási bizniszt csinált” az ágazatból – jelezte Karácsony Gergely. Egyúttal megjegyezte: nem hiszi, hogy bárki ilyen országban szeretne élni.

Közölte: az elmúlt nyolc évben a politika mindennel foglalkozott, csak azzal nem, ami a magyar embereknek fontos. Hozzátette: a választási szövetséget azért hozták létre, hogy az embereknek valódi kormányuk legyen, mert a politika munka, a politikusok dolga pedig a szolgálat.

„Nem a magyar nép a kormány szolgája, hanem a kormánynak kell szolgálnia a magyar népet” – hangoztatta az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, majd úgy fogalmazott: ígérete az az „egy i-betű, amelyet a Fidesz ellopott az igazság elejéről”.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, a programismertetés felelőse arról beszélt, hogy a baloldal érzékelhető erősödése ellenére „kétkedést, pici bizonytalanságot” érez a baloldali emberekben, és ez – vélekedett – a Fidesz legfőbb szövetségese.

„Amíg (...) egymás kétkedéseivel vagyunk elfoglalva, addig nem vesszük észre, hogy többségben vagyunk és a Fidesz került kisebbségbe” – mondta, hangsúlyozva, hogy elsősorban ennek a belső kétkedésnek a legyőzésével lehet megverni a Fideszt 2018-ban.

A szocialista politikus Orbán Viktor rossz koncepciójának nevezte, hogy az olcsó munkaerőre akarja építeni Magyarország jövőjét. „Láttuk az elmúlt nyolc évben, hogy ez nem működik” – mondta, és úgy vélekedett, hogy a Fidesznek nincsenek válaszai a technológiai fejlődésére és a globalizáció jelenségeire.

„Nem lehet az embereket tartósan visszafogni, elbutítani vagy kerítések közé zárni” – hangoztatta Kunhalmi Ágnes, aki kiemelte, e kihívásokra a MSZP és a Párbeszéd válasza a szociális demokrácia. Úgy fogalmazott: e szövetség, összefogás kitárja a kapuit mindenki előtt, aki váltani szeretne. Szavai szerint ehhez az embereken kívül minden pártra is szükségük van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában