konfliktus

2018.01.28. 13:25

Kínai-japán vezetői találkozót javasolt a japán külügyminiszter

A Kelet-kínai-tengeren található, lakatlan Szenkaku-szigetek Japán fennhatósága alatt áll, de Kína is igényt tart rá.

A kínai-japán kapcsolatok fejlesztését és az országok vezetőinek találkozóját javasolta a Pekingben tartózkodó Kono Taro japán külügyminiszter vasárnap.

A tárcavezető szerint az idei év különösen alkalmas a Szenkaku-szigetek körülötti területi viszály miatt feszült viszonyban álló országok közeledésére, mert Tokió és Peking 40 éve írta alá a béke és barátsági szerződést. A Kelet-kínai-tengeren található, lakatlan Szenkaku-szigetek Japán fennhatósága alatt áll, de Kína is igényt tart rá.

Kono tárgyalópartnere, Vang Ji kínai külügyminiszter üdvözölte Japán „határozott elkötelezettségét” a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésére.

Kono két év óta az első japán külügyminiszter, aki felkereste Kínát.

A japán politikus az észak-koreai rakéta- és atomprogramról is tárgyalt kínai kollégájával.

„Együtt kell működnünk az egész világot érintő kérdésekben, különösen Észak-Korea ügyében, amely a teljes nemzetközi közösség problémája” – szögezte le Kono.

Peking a phenjani rezsim egyetlen nagyhatalmi szövetségese, és mint ilyen, nélkülözhetetlen szerepet játszik a nyomásgyakorlásban.

A kínai fővárosban tett látogatásán Kono egy japán-kínai-dél-koreai csúcstalálkozó előkészítését is megkezdi. Tokió eredetileg 2016-ban lett volna a találkozó házigazdája, de a zavaros dél-koreai belpolitikai helyzet miatt végül elmaradt. Peking, Tokió és Szöul 2008 óta szervez összejöveteleket rotálódó helyszínnel.

A japán diplomácia vezetője Jang Csie-csi kínai külpolitikai tanácsadóval és államtanácsossal, valamint Li Ko-csiang miniszterelnökkel is találkozik. Kono hétfőn utazik vissza Japánba.

Címkék#vezetők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában