Szíriai harcok

2018.01.08. 08:07

A szír hadsereg áttörte a felkelők állásait egy katonai bázisnál

A felkelők, többségében az Ahrar as-Sám csoport fegyveresei, a múlt vasárnap szereztek meg jelentősebb állásokat a kelet-gútai Harasztánál lévő bázison – közölte vasárnap a helyi televízió és egy emigráns szervezet.

A kormányhadsereg elitalakulata, az orosz légierő támogatásával, vasárnap este indított támadást a támaszpont körüli ostromgyűrű feltörésére, hogy kiszabadítsa az ott lévő mintegy 200 kormánykatonát.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) beszámolója szerint a hadsereg egy ponton áttört a felkelők állásain. A bázis környékén és belterületén heves összecsapások vannak. A hadseregnek sikerült visszafoglalni a létesítmény épületeit.

A helyi tévé közelben tartózkodó tudósítója szerint a hadsereg kiszélesíti az általa a felkelők gyűrűjén ütött rést, a bázisra vezető utat, majd fokozatosan felszabadítja a támaszponton túli területeket. A harcok feltehetően órákon belül véget érnek.

A térségben készült felvételeken az volt látható, hogy sűrű füst gomolyog a hadsereg által ágyúzott épületekből.

A kormányerők napok óta próbálták a lázadók kezén lévő Kelet-Gútában lévő egyetlen támaszpontjuk elleni ostromot megtörni. A Bassár el-Aszad szíriai elnök erői által 2013 óta ostromlott Kelet-Gúta 400 ezer lakosa nagyon nehéz körülmények között él, élelmiszer- és gyógyszerhiány sújtja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában