17 emberrel végzett

2018.02.16. 09:56

Csendesen forralta magában a bosszút a floridai lövöldöző

A kriminálpszichológus szerint a 19 éves fiatal egyértelműen magatartásproblémákkal küzdött, és sérelmei miatt „meg akarta büntetni” környezetét.

Fort Lauderdale, 2018. február 16. Az elkövetéssel gyanúsított 19 éves Nikolas Cruz (k) meghallgatása egy Fort Lauderdale-i bíróságon 2018. február 15-én. A kicsapott diákot azzal gyanúsítják, hogy az előző nap lövöldözött volt intézményében, a floridai Parkland középiskolájában, és megölt tizenhét embert, tizenhatot pedig megsebesített. (MTI/EPA/South Florida Sun-Sentinel pool/Susan Stocker)

Csendesen és szisztematikusan, egy teljes fegyverarzenállal készült a floridai iskolai lövöldözésre az a fiatal, aki tizenhét embert ölt meg szerdán – mondta Facsarné Werner Mária kriminálpszichológus az M1 pénteki műsorában.

Az elkövető valószínűleg nagy bizalmatlanságot érzett, sérelmeket hordozott magában, mindezért bosszút forralt és meg akarta büntetni a környezetét – vélekedett a pszichológus.

A szakértő szerint ez a 19 éves fiatal egyértelműen magatartási problémákkal küzdött, mégis az iskola nem egy pszichológus bevonása mellett döntött, hanem inkább elküldték az intézménytől, s ez gyakorta megtörténik a problémás fiatalokkal.

A kriminálpszichológus utalt arra is, hogy az ilyen bűnügyekhez nagyban hozzájárulnak az egyesült államokbeli fegyvertartási szabályok és szokások. Amerikában egy apa, akinek fia születik, büszke arra, hogy fegyvert adhat gyereke kezébe – fogalmazott.

A szakértő arra is emlékeztetett, hogy az Egyesült Államokban 2013 óta több mint 290 hasonló iskolai lövöldözés történt. Véleménye szerint ezek az esetek „példaként” is szolgálnak az elkövetőknek.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a floridai Parkland városka középiskolájában szerda késő délután történt lövöldözésben tizenheten vesztették életüket. A kórházakban ápolt sebesültek száma tizenhat, közülük három állapota válságos.

Borítókép: Az elkövetéssel vádolt Nikolas Cruz (narancssárga ruhában) meghallgatása. MTI/EPA/South Florida Sun-Sentinel pool/Susan Stocker

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában