meggátolt támadások

2018.02.20. 13:51

Egyre több embert ítélnek el terrorizmus miatt Oroszországban

Öt év alatt másfészeresére nőtt a terrorizmus miatt elítéltek száma.

Oroszországban tavaly 590 érintettet ítéltek el, ami öt év alatt másfélszeres növekedést jelent – jelentette ki Vjacseszlav Lebegyev, az orosz legfelsőbb bíróság elnöke az ország regionális bíróságai vezetőinek keddi, moszkvai tanácskozásán.

Jurij Csajka főügyész a témával kapcsolatban egy múlt heti fórumon azt mondta, hogy

az országban 2017-ben 24 terrortámadást sikerült megakadályozni.

Szavai szerint a megelőző intézkedések mellett a terroristák Szíriában elszenvedett veresége – ennek következtében az, hogy kevesebben akartak csatlakozni hozzájuk, és kevesebben tértek vissza a hadszíntérről is – hozzájárult ahhoz, hogy 16 százalékkal csökkent a terrorista bűncselekmények száma.

Alekszandr Zsarov, az orosz tömegkommunikációs és távközlési hatóság (Roszkomnadzor) vezetője egy másik keddi moszkvai megbeszélésen azt közölte, hogy az irányítása alatt álló szervezet tavaly 86 ezer szélsőséges forrás online tüköroldalát azonosította be, ezek közül 45 ezer az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet tevékenységét propagálta.

Lebegyev keddi beszámolójában kijelentette, hogy szélsőséges bűncselekmények miatt tavaly 691 embert ítéltek el, ami fél évtized alatt 1,6-szoros növekedést jelent. Kábítószer-kereskedelem ügyében több, mint 100 ezer verdikt született, korrupció miatt pedig 9900 személyt ítéltek el.

Emberölés miatt 8300 vádlottat marasztaltak el.

A legfelsőbb bíróság elnöke szerint az elítéltek között egyaránt 70-70 százalék volt a munkanélküliek és a részegek, 30 százalék pedig a büntetett előéletűek aránya.

Igor Zubov belügyminiszter-helyettes egy, az orosz parlament alsóházában kedden megtartott tanácskozáson közölte, hogy Oroszországban a szintetikus kábítószerek fő terjesztői az ukrán állampolgárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában