nemzetközi összefogás

2018.02.22. 09:10

Húsdarálóba rejtett bombával akartak felrobbantani egy repülőt

Az izraeli katonai hírszerzés segítségével sikerült meghiúsítani tavaly nyáron egy Sydneyből Abu-Dzabiba induló utasszállító repülőgép elleni terrorcselekményt – jelentette be az ausztrál belügyminiszter csütörtökön.

Négy férfi egy húsdarálóba rejtett robbanószerkezetet akart feljuttatni az Etihad légitársaság egyik járatára. A terrorcselekményt az Izraeltől származó információknak köszönhetően tudták az ausztrál hatóságok megakadályozni. A négy férfit tavaly júliusban őrizetbe vették.

„Az Etihad-járatot majdnem felrobbantották, ami – ha megvalósult volna – több száz halálos áldozattal járt volna” – mondta el Peter Dutton a 2GB ausztrál rádióban. Hozzátette: az izraeli katonai hírszerzéstől származó információ közvetlenül vezetett el a támadás megakadályozásához, és Ausztrália nagyon hálás az izraeli segítségért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök is megerősítette az Ausztráliával megosztott kulcsfontosságú hírszerzési értesülésről szóló híreket. „Ez egyike volt annak a számos intézkedésnek, amelyet terrorcselekmények megakadályozása érdekében tettünk szerte a világon” – mondta Netanjahu egy jeruzsálemi beszédében.

Peter Dutton azt is elmondta, hogy az utóbbi években 14 közvetlenül fenyegető terrortámadást tudtak meghiúsítani Ausztráliában, és 85 ember ellen emeltek vádat terrorizmussal összefüggésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában