kétségek között

2018.02.19. 06:49

Lemondatnák az ausztrálok a szexbotrányba keveredett kormányfőhelyettest

Az ausztrál választópolgárok kétharmada a szexbotrányba keveredett Barnaby Joyce kormányfőhelyettes lemondását akarja – derült ki egy hétfőn közzétett közvélemény-kutatás eredményeiből, további nyomást kifejtve az egyébként is gyenge lábakon álló ausztrál kormánykoalícióra.

A katolikus, 24 éve házas, most 50 éves Joyce, aki a választás során „családi értékekkel” kampányolt, korábban közölte: nem áll szándékában lemondani amiatt, hogy viszonyt kezdett korábbi sajtótitkárával, aki jelenleg gyereket vár tőle.

A Newspoll intézetnek a The Australian című hírlap által közzétett felmérése szerint 1623 megkérdezett ausztrál választópolgár 65 százaléka véli úgy, hogy Joyce-nak távoznia kellene a mindössze egy fős többséggel rendelkező jobbközép kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Párt elnökségi tisztségéről. 1923 óta az ausztrál Liberális Párt hagyományos koalíciós partnere a Nemzeti Párt, amelynek vezetője általában a kormányfőhelyettesi tisztséget tölti be a kabinetben.

A Newspoll felmérése szerint a botrány sokat ártott a kormánykoalíció megítélésének.

Joyce egyébként egy heti – szokatlannak mondható – szabadságra ment Malcolm Turnbull miniszterelnök sürgetésére, aki a héten Washingtonba utazik. Rendes körülmények között a kormányfő távollétében a helyettese venné át a miniszterelnöki teendőket, de ez esetben Mathias Cormann pénzügyminisztert bízták meg.

Turnbull csütörtökön megdöbbentő hibának nevezte helyettese viszonyát, és megtiltotta minisztereinek, hogy szexuális kapcsolatot létesítsenek munkatársaikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában