Illegális bevándorlás

2018.02.15. 13:04

Nő a migrációs nyomás Románia határain

Jelentősen nőtt a határsértők száma tavaly Romániában, ahonnan több külföldi próbált illegálisan távozni, mint ahányan illegálisan léptek be az országba – derült ki a román határrendészet éves mérlegéből, amelyet csütörtökön tettek közzé.

Romanian border police officers patrol the Ungheni train station at the border with Moldova on January 18, 2011. Romanian border police is tightening controls at the border with Moldova in order to fulfill requirements to enter the border-free Schengen zone in March 2011, but France and Germany have publicly opposed such a move. Bucharest insists that formerly Schengen enlargements were made only on the basis of technical criteria like the implementation of a secure border control system and warns against an "unfair change of the rules". AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU / AFP PHOTO / DANIEL MIHAILESCU

A román határrendészet 5846 határsértőt tartóztatott fel 2017-ben az ország határain: közülük 2840-en illegálisan érkeztek Romániába, 3006-an pedig illegálisán próbálták elhagyni az országot. A most közzétett adatokból megállapítható, hogy

tavaly megháromszorozódott a migrációs nyomás a román határokon, ezen belül a – Romániából kiszökni próbálók által célba vett – magyar (schengeni) határon az előző évinél ötször több határsértőt állítottak meg.

A román határrendészet az MTI megkeresésére korábban azt közölte, hogy 2016-ban egész évben 1624 határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok (1075 illegálisan belépőt, 549 távozni próbálót).

A mostani statisztikából kiderül, hogy a határsértőket 738 csoportba szervezve 239 embercsempész hozta Romániába vagy próbálta átszöktetni a határon.

A határsértők leggyakrabban (több mint 4700 esetben) a zöldhatáron vagy gépjárművekben elbújva (680 esetben) próbáltak átszökni, és voltak, akik hamis okmányokkal próbálkoztak. A legtöbb illegális bevándorló – több mint ezer – Szerbiából érkezett tavaly Romániába.

A határrendészet tavaly 1600 olyan határsértőt adott át a bevándorlási hivatalnak (IGI), akik menedéket kértek Romániától. A határsértők között a legtöbben Irakból, Szíriából, Pakisztánból, Iránból, Afganisztánból érkeztek az országba.

A közlemény szerint Románia továbbra is tranzitországnak számít a Nyugat-Európába tartó migrációs útvonalon, és nem szembesül olyan nagyságrendű migrációs nyomással, mint más uniós országok.

A román határrendészet mégis fokozott figyelmet szentel a jelenségnek, az illegális bevándorlás féken tartása érdekében a kockázatosabb határszakaszok védelmét megerősítették más térségekből átvezényelt határrendészekkel, éjjel-nappal hőérzékelő kamerákkal figyelik a határt, valamint csendőri és rendőri alakulatokat is bevontak a folyamatos járőrözésbe.

Borítóképünk illusztráció, a felvétel a román-moldáv határszakasz egy vasúti átkelőjénél készült.

Forrás: Daniel Mihailescu / AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában