Nukleáris biztonság

2018.03.06. 17:06

Jódtablettákat osztogatnak atomveszély esetére Belgiumban

A nukleáris biztonsági terv részeként a gyógyszertárakban keddtől ingyenesen vehetők át jódtabletták Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap kedden.

A napilap Jan Jambon belga belügyminiszter és Maggie De Block egészségügyi miniszter keddi tájékoztató kampányának részleteit ismertetve azt közölte, noha nincs konkrét ok az aggodalomra, a nukleáris baleset előfordulásának esélye pedig nagyon alacsony, az erőművek kockázati övezetében lakók számára már biztosítottak a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát csökkentő jódtablettákat.

Az ország többi részében – főként a létesítmények 20 és 100 kilométeres sugarú körén belül – elsősorban a bölcsődék, óvodák és iskolák, a gyermekes háztartások, terhes vagy szoptató nők számára ajánlják a tabletta kiváltását, de bárki igényelheti azokat az ország többi részén is.

Noha a hatóságok mindent megtesznek a nukleáris létesítmények biztonsága érdekében, a baleset kockázata pedig rendkívül alacsony, komolyan fel kell készülni minden eshetőségre – mondta a belügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában