elindult az evakuálás

2018.03.14. 12:03

Több száz ember hagyta el Kelet-Gútát a humanitárius folyosón

Több mint háromszáz ember hagyta el eddig a szíriai lázadók kezén lévő Kelet-Gúta térségét a humanitárius folyosón - közölte szerdán az orosz békéltető központ szóvivője.

Vlagyimir Zolotuhin vezérőrnagy szerint amióta működik humanitárius folyosó, több mint háromszázan hagyták el rajta a Damaszkusz melletti Kelet-Gútát, és többségük az elmúlt napokban távozott onnan.

Zolotuhin szerint a Kelet-Gútát elhagyni szándékozó civilek egyre gyakrabban tüntetnek a lázadók ellen, akik ellenőrzésük alatt tartják a humanitárius folyosókhoz vezető utakat.

Helyi idő szerint szerda reggel immár a tizenhatodik humanitárius tűzszünet vette kezdetét Kelet-Gútában. Az orosz békéltető központ folytatja a tárgyalásokat a lázadók vezetőivel a civilek, illetve a lázadók és családtagjaik evakuálásáról. Hétfőn 76, kedden pedig 147 ember tudott távozni a lázadók kezén lévő utolsó szíriai térségből a humanitárius folyosón át.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására Kelet-Gútában február 27-től minden nap humanitárius tűzszünetet biztosítanak helyi idő szerint reggel 9 és délután 2 között. A szíriai hadsereg az orosz békéltető központ segítségével Vafidín településnél, a kiterjedt elővárosi térség és Damaszkusz között kijelölt egyetlen humanitárius folyosó mentén alakította ki a békés lakosság fogadásának feltételeit.

Közben a szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerdán arról számolt be, hogy előző napon egy kelet-gútai légicsapásban életét vesztette a Fajlak al-Rahmán lázadócsoport 12 fegyverese, köztük két parancsnoka is. A londoni székhelyű szervezet a helyszínen tartózkodó aktivisták beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy a légicsapást orosz harci gépek hajtották végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában