Elképesztő kijelentések

2018.03.06. 17:23

Zeid Raad al-Husszein le akar számolni Orbánnal

Az ENSZ főbiztosa szerint rasszista és idegengyűlölő Orbán Viktor magyar miniszterelnök, amiért nem akar migránsokat befogadni.

Mediaworks-összeállítás

Megerősítette az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy rasszistának és idegengyűlölőnek tartja Orbán Viktor miniszterelnököt, és nem hajlandó az erre vonatkozó korábbi kijelentései miatt lemondani, ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter követelte tőle a múlt héten – derült ki Zeid Raad al-Husszein kedden kiadott közleményéből.

„Az idegengyűlölők és a rasszisták újabban nem zavartatják magukat, köztük például Orbán Viktor sem, aki február elején egy beszédében úgy fogalmazott, hogy nem akarnak sokszínűek lenni úgy, hogy összekeveredjenek másokkal”

- idézte fel a főbiztos.

Orbán Viktor február 8-án Veszprémben, a Megyei Jogú Városok Szövetségének 51. közgyűlésén elmondott beszéde miatt háborodott fel Zeid Raad al-Husszein.

 „Nem akarunk sokszínűek lenni úgy, hogy összekevernek bennünket másokkal, olyanok akarunk lenni, mint amilyenek 1100 éve itt, a Kárpát-medencében lettünk”

- jelentette ki akkor a miniszterelnök. A migrációt veszélyes, rossz dolognak nevezte, amelyben Magyarország nem akar részt venni. Ezt pedig ki is kell mondani – folytatta -, ellenkező esetben ugyanis a nemzetközi viták, a diplomáciai ravaszságok el fognak bennünket téríteni, és elveszítjük a jövőnket is. Végre van jövőnk, van mit megvédeni – hangoztatta.

Husszein szerint Orbán faji retorikája „egyre inkább téveszméken alapul”. Orbán „egyértelmű rasszista” kijelentést tett – mondja Husszein.

„Sértés minden afrikai, ázsiai, közel-keleti vagy latin-amerikai férfi, nő és gyerek számára. Egykor számos országban elterjedt volt az a nézet, amely szerint a rasszok összekeverése kiirthatatlan és káros szennyeződést eredményez. De ennek a korszaknak már rég vége – vagy legalábbis vége kellene, hogy legyen. Mindannyiunk számára gyalázatos hallani ezeket a gondolatokat egy modern, európai uniós ország vezetőjének szájából”

- írta közleményében a főbiztos.

Zeid Raad al-Husszein „itt az ideje, hogy szembeszállni az Orbán Viktor-féle zsarnokokkal”. A gyűlölet gyúlékony erő, és ma, Európában nem fog győzedelmeskedni – zárta írását az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában