illegális bevándorlás

2018.04.06. 06:19

Csaknem négyezer gárdista védi majd az amerikai határt

A Nemzeti Gárda 2000-4000 tagját akarja a déli határhoz vezényelni Donald Trump.

Az amerikai elnök egy nyugat-virginiai kampányrendezvényről Washingtonba visszatérőben az elnöki gép fedélzetén hangsúlyozta, hogy a több mint háromezer kilométeres déli határszakaszon a gárdistáknak addig kell majd szolgálatot teljesíteniük, amíg meg nem épül a tervezett fal, amelynek segítségével távol lehet tartani az Egyesült Államoktól az illegális bevándorlókat és a kábítószer-kereskedőket.

Trump a héten egy sor Twitter-bejegyzésben figyelmeztetett arra, hogy az illegális bevándorlás veszélyt jelent az amerikai munkahelyekre és az ország nemzetbiztonságára egyaránt. Majd szerdán elrendelte, hogy a fegyveres erők tartalékos kötelékéhez tartozó Nemzeti Gárdát vezényeljék az amerikai-mexikói határhoz.

Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter még szerdán, a Fehér Házban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az elnök a belbiztonsági minisztériumot és a Pentagont (védelmi tárcát) kérte fel a részletek kidolgozására. Az egyeztetések az érintett amerikai szövetségi államok kormányzóival már meg is kezdődtek – tette hozzá Nielsen. Ugyanakkor fontosnak tartotta azt is leszögezni, hogy a Nemzeti Gárda nem vesz részt rendfenntartó tevékenységben, hanem a vám- és határőrizeti szerveknek segít az illegális migránsok feltartóztatásában.

A Pentagon szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy létrehoznak egy „határbiztonságot támogató egységet”, amelynek az lesz a feladata, hogy elősegítse a megerősített határbiztonságra vonatkozó elvárások teljesítését. A tárca sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a minisztérium egyelőre nem tudja, honnan lesz anyagi fedezet a Nemzeti Gárda telepítésére. Az elnöki repülőgépen utazó újságírók ugyancsak feltették ezt a kérdést, mire Donald Trump azzal válaszolt, hogy a kormányzat már vizsgálja a költségeket és a lehetséges forrásokat.

Az amerikai határ felé tartó bevándorlók között nőket erőszakolnak meg

A nyugat-virginiai White Sulphur Springsben tartott eszmecserén Donald Trump, miközben keményebb, szigorúbb biztonsági intézkedéseket sürgetett az amerikai-mexikói határövezetben, kijelentette: az Egyesült Államok felé igyekvő migránsok karavánjában és a környékén gyakori a nemi erőszak, de „erről nem akarnak beszélni, tehát meg kell változtatnunk a törvényeinket”.

Trump visszautalt egy 2015-ben, az elnökválasztási kampány kezdetekor tett kijelentésére, amikor a mexikói illegális bevándorlókról azt mondta, hogy „kábítószereket hoznak be, bűnözést hoznak be, nemi erőszakot követnek el, de feltételezem, van köztük néhány rendes ember is”. Csütörtökön este megerősítette, hogy igaza volt akkor. „Emlékeznek a korábbi megjegyzéseimre, amelyeket a Trump-toronyban tettem? (...) Akkor mindenki azt mondta, hogy az túl kemény volt. Mert hogy a nemi erőszak kifejezést használtam” – fogalmazott.

Állításának igazolására Trump nem hozott fel konkrét adatokat és tényeket.

A Buzzfeed News hírportál újságírója, aki két hét óta együtt menetel a migránsokkal, Twitter-bejegyzésben reagált az elhangzottakra. „Senkitől nem hallottam, hogy a karavánban vagy a környékén valakit is megerőszakoltak volna” – rögzítette mikroblogjában Adolfo Flores újságíró.

Az említett karaván egyébként, amelynek útját egy amerikai székhelyű civil szervezet szervezte, csütörtökön este megérkezett az amerikai-mexikói határ közelébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában