Választás 2018

2018.04.07. 16:38

Karácsony Gergely száznapos programját ismertette

Száznapos programjának legsürgetőbb feladatait ismertette az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szombaton Budapesten.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az árnyékkormányának tagjaival folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, ez a néhány lépés visszaviszi Magyarországot Európába és segít felépíteni egy igazságosabb, demokratikusabb, mindenkinek élhető és minden állampolgárt egyenrangú polgárként tisztelő új köztársaságot.

Azt mondta, száznapos programból volt már több Magyarországon; nem türelmet kérnek a választóktól, hanem sok munkát ígérnek nekik.

A program nulladik pontjaként beszélt arról, hogy helyreállítják és kialakítják a társadalmi párbeszéd intézményrendszerét.

„A semmit rólunk nélkülünk elvét szeretnénk alkalmazni az élet minden területén” – fogalmazott. Hozzátette: a sikeres kormányzás alapelve, hogy egy terület megváltoztatását a szakmai szereplőkkel, a társadalmi szervezetekkel, a lakossággal egyeztetve kell megtenni. Egyeztetéseket ígért „az Orbán-rendszer kárvallottjainak”, a devizahiteleseknek, a Quaestor-károsultaknak és mindenki másnak is, aki az elmúlt nyolc év vesztese volt.

Első feladatként beszélt arról, hogy gyermekvédelmi programot indítanak, emelik a családi pótlékot, helyreállítják a gyermekvédelmi hálózatot, megvalósítják a nyári szünetben a közétkeztetést.

Karácsony Gergely a korrupció felszámolása érdekében tett lépések közé sorolta, hogy Magyarország azonnal csatlakozik az európai ügyészséghez, létrehozzák az antikorrupciós ügyészséget és biztosítják a közérdekű adatok teljes nyilvánosságát.

A politikus közölte, azonnal felmondják a Paks II. szerződést és társadalmi párbeszédet kezdenek az energiapolitikáról.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, az egészségügyben is azonnali és sürgős lépésekre van szükség: pluszforrások biztosításával talpra kell állítani a sürgősségi ellátást, költségvetési átcsoportosítással csökkenteni kell a várólistákat, valamint 50 százalékos béremelés kell a szakápolóknak és szakszemélyzetnek.

Karácsony Gergely az oktatás területén az első száz napban megteendő lépések között beszélt arról, hogy már szeptembertől visszaállítják a tanszabadságot, minden pedagógus abból a tankönyvből taníthat, amelyet a legjobbnak tart. A szeptemberi tanévkezdés előtt növelni fogják az állami férőhelyek számát a felsőoktatásban, valamint eltörlik a tandíjból származó, azaz a Diákhitel 2.-adósságokat.

Jóléti csomagként beszélt arról, hogy az első száz napban döntenek a minimálbér adómentességéről, a minimálnyugdíj megduplázásáról, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről a következő évtől.

Azonnal felfüggesztik az uniós pályázatok kifizetését, mert a kormány nem jó helyre tette a forrásokat – jelentette ki. Elmondta, a még ki nem fizetett forrásokat felülvizsgálják és új pályázati rendszert indítanak annak jegyében, hogy a lehető legközelebb vigyék az emberekhez ezeket a pénzeket.

Karácsony Gergely szerint morális adóssága van Magyarországnak a családon belüli erőszak felszámolásában, ezért kormányra kerülve azonnal elindítanák az isztambuli egyezmény ratifikálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában