szerencsétlenség

2018.04.27. 21:25

Majdnem 50-en fulladtak vízbe Kongóban

Legalább negyvenhét ember fulladt vízbe a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati részén a harcok elől menekülve, miután felborultak az őket szállító csónakok az Ubangi folyón - közölte Joachim Taila Nage, Dél-Ubangi tartomány kormányzója pénteken.

A szerencsétlenség áldozatai a Kongói Demokratikus Köztársaság katonái és a szomszédos Kongói Köztársaságból beszivárgott fegyveresek közti összecsapások elől menekültek el még kedden. A kormányzó elmondása szerint a két országot elválasztó folyón amiatt következett be a tragédia, hogy a csónakokat túlterhelték. Hozzátette: félő, hogy az áldozatok száma nőni fog.

Az áldozatok a folyónak a Kongói Demokratikus Köztársaság oldalán fekvő Dongo városából menekültek, ahol az összecsapások kirobbantak.

2009 óta több tízezren kényszerültek elmenekülni Dongo város környékéről, miután az Enyele és a Munzaya törzsek között véres konfliktus robbant ki a földművelés és halászat miatt. Az utóbbi években azonban nem érkezett jelentés számottevőbb incidensről, a térségben viszonylag nyugalom volt.

A kormányzó kifejtette: Dongo lakosságának jelentős része még emlékszik, mi történt mintegy tíz évvel ezelőtt, ezért az összecsapások hatására a város háromnegyede menekülőre fogta.

A harcok hétfőn vették kezdetüket, amikor is egy enyele milícia tagjai beszivárogtak a Kongói Demokratikus Köztársaságba, és megöltek két rendőrtisztet. A helyi katonák másnap végeztek négy fegyveressel, kettőt pedig elfogtak – mondta a kormányzó.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban milliók vesztették életüket az ezredforduló körül vívott polgárháborúkban és az azzal járó éhezésben és járványokban. A biztonsági helyzet azonban az utóbbi években ismét romlott, részben politikai okokból, ugyanis Joseph Kabila kongói elnök nem hajlandó lemondani, pedig megbízatása 2016-ban lejárt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában