szíria

2018.04.06. 16:53

Megsértették a tűzszünetet Damaszkusz peremén

Napok óta először ismét összecsapások voltak pénteken a szíriai főváros peremén megmaradt utolsó lázadó erősség, Dúma város térségében. A vasárnap megkötött "átmeneti megállapodás" a fegyveresek evakuálásáról összeomlani látszik - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivista szervezet.

A jelentés szerint a szíriai légierő – esetleg orosz támogatással – tucatnyi csapást mért a városra és környékére, és ennek következtében több civil az életét vesztette. A szíriai állami televízió megerősítette, hogy „megtorló csapásokat” mértek a lázadókra, mert előzőleg rakétával támadták meg a főváros több kerületét.

Dúma a kelet-gútai térségben fekszik, és a lázadók évek óta lőtték onnan Damaszkuszt. A kormányerők orosz légi támogatással február 18-án offenzívát indítottak ellene, és a terület 95 százalékát visszafoglalták.

Vasárnap orosz bejelentés szerint „átmeneti megállapodás” született az utolsó ellenálló csoport, az iszlamista Dzsejs al-Iszlám embereinek az evakuálásáról Szíria északi, Törökországgal határos területére, de csütörtökön elakadtak a kiürítési műveletek. A Dzsejs mintegy tízezer fegyverese közül az OSDH értesülése szerint négyezren kategorikusan elutasították a kivonulást, és azt akarják, hogy a Dúmába maradhassanak helyszíni rendfenntartó erőként. Ezt a követelésüket a kormány elutasította. Vasárnap és péntek között így is mintegy négyezer ember távozott a városból és környékéről, fegyveresek és civilek vegyesen. Húsz újabb autóbusz érkezett pénteken Dúmába az evakuáláshoz, de a harcok miatt visszafordult.

Az OSDH szerint az ellenfelek újabb megállapodásról tárgyalnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában