Ellenzéki tempó

2018.05.09. 12:15

Egyházi vezetőkre támadtak a tüntetők a Parlamentnél

Rendőrök menekítettek ki három református egyházi vezetőt, közöttük egy határon túli püspököt és a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a Kossuth térről.

Az élő rendőrkordon Szenn Pétert, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspökét, Huszár Pált, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnökét és Gér Andrást, az egyház zsinati tanácsosát vette körbe, hogy ép bőrrel távozhassanak az Országházból. A református egyházi vezetők, akik végül a rendőröktől körülvéve, taxiba szállva hagyták el a Kossuth teret, meghívott vendégként vettek részt az Országgyűlés május 8-i alakuló ülésén – adta hírül a reformatus.hu portál.

„Nem vagytok magyarok! Szégyelljétek magatokat! Mocskos hazaárulók! Gyilkosok!”

– ordították a kormányellenes tüntetők.

A 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pált megviselték a történtek. Erről így nyilatkozott a református egyház honlapjának:

„Először is hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből. (...) Amikor hazaindultunk volna, a feldühödött tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzunk. A gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek. Hála Istennek mellettem volt két fiatalember, (...) akik vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk.”

„Nem szeretnék semmi rosszat mondani a tüntetőkről, de mintha arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Az egyenruhások viszont végig higgadtak maradtak, ezt köszönöm nekik. Sajnálom a történteket, ugyanis bent az Országházban ünnepi pillanatok tanúi voltunk, meghallgattuk az eskütételt, de a kint ordítozó tüntetők hamar visszarántottak minket a hétköznapokba. Mindannyian méltatlannak éreztük a helyzetet, hiszen annyi ocsmányságot zúdítottak ránk anélkül, hogy tudták volna, kik is vagyunk valójában” – fogalmazott Huszár Pál.

Gér András zsinati tanácsos a Parlamentből kilépve hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, tovább szidták és lökdösték őket. Elmondása szerint Szenn Péter püspök bocskaija különösen irritált néhány tüntetőt, akik meg is köpdösték őket. A zsinati tanácsos hozzátette:

„Huszár Pál egy idős, köztiszteletben álló egyházi vezető, aki mindig büszke volt magyarságára és sokat tett az országért és a református egyházért. Szenn Péter pedig ötgyermekes édesapaként a horvátországi református magyarok lelki vezetője, aki sokat tesz azért, hogy a délvidéki magyarság megmaradhasson.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában