a tragédia okai

2018.05.24. 09:31

Közlekedéspszichológus: érthetetlen, ami Ceglédbercelen történt

Dulin Jenő szerint az ember egyszerre csak egy dologra tud megfelelően koncentrálni, a vezetés közben facebookozó sofőr esetében viszont ez lehetetlen volt. A balesetben kilenc ember halt meg.

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, élőben közvetítette a Facebookon a kilenc ember halálát okozó ceglédberceli balesetet a kisbusz sofőrje. A kedd esti balesetben egy mikrobusz és egy homokot szállító teherautó ütközött össze. Az áldozatok valamennyien román állampolgárok voltak.

Az esetről Dulin Jenő közlekedéspszichológus az Echo TV Napi aktuális című műsorában azt mondta: érthetetlen dolog, ami történt. A figyelem nagyon érdekes jelenség, ami nagyon gyakran változik, a figyelemmegosztás pedig nagyon nehéz dolog – jelentette ki a pszichológus. Hozzátette: a kutatók szerint csak egy dologra tudunk megfelelően figyelni és arra megfelelő válaszokat adni, de ebben az esetben ez már teljesen kizárt volt.

Egy közlekedési szituációban – például egy előzésnél – fel kell mérnem, hogy milyen távolság áll rendelkezésre, milyen sebességgel tudok menni, mit tud az autóm és csak utána sikerül megoldanom. Ezek után az ember azt hiszi, hogy mindent meg tud oldani, ez pedig hihetetlenül veszélyes dolog – hangsúlyozta Dulin Jenő.

Számomra teljesen egyértelmű, hogy az volt a felelős, aki vezette a gépjárművet. A koncentrációs képességet nem kell erősíteni, le kell szokni a figyelem megosztásáról

- jelentette ki a szakértő.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában