utcai erőszak

2018.06.16. 08:02

Elfogadták a a tiltakozók halálának nemzetközi kivizsgálását Nicaraguában

Elfogadta a nicaraguai kormány, hogy nemzetközi vizsgálat tárja fel, ki tehető felelőssé a kormányellenes tiltakozásokat övező utcai erőszakban meghalt emberek haláláért - közölte helyi idő szerint péntek este a felek között közvetítő római katolikus egyház.

Leopoldo Brenes püspök közölte: a felek elfogadták azt is, hogy mindenkit felszólítanak az erőszak beszüntetésére. A tárgyalásokon közvetítő egyházi tisztviselők egyúttal arra kérték a managuai kormányzatot, hogy fontolja meg előrehozott választás kiírását.

A közvetítőknek írt levélben Daniel Ortega nicaraguai elnök leszögezi, hogy kormánya elkötelezett a demokrácia mellett, de nem említi konkrétan új választás kiírását. Denis Moncada külügyminiszter kijelentette: az erőszaknak véget kell vetni.

Juan Sebastián Chamorro, a Nicaraguai Igazságért és Demokráciáért Polgári Szövetség nevű ellenzéki ernyőszervezet szóvivője tudatta, hogy a szervezet elégedett a kormánnyal kötött megállapodással, s egyúttal felszólított, hogy mindenki hagyjon fel az erőszakkal.

Pár órával korábban a kormányzat még elutasította, hogy meghívják az országba az Amerika-közi Emberi Jogi Bizottság, az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala, valamint az Európai Unió szakértőit. Akkor még a kormány azt követelte, hogy előbb a tiltakozók bontsák le az útakadályokat, amelyek a kormány szerint ártanak a gazdaságnak.

A Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) szerint a kormányellenes tiltakozásokon mintegy 200 ember halt meg az elmúlt hetekben. A kormány hivatalosan 46 halálos áldozatot ismer el. Az ellenzék szerint az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek. A kormány viszont az ellenzéket teszi felelőssé az erőszakért.

Nicaraguában áprilisban kezdődtek tiltakozások a kormányzat adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei ellen, ám a tüntetők most már Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. Bírálói szerint ugyanis az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő, könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában