szimuláció

2018.06.07. 15:54

Kínai légitámadásra készül a tajvani hadsereg

Kínai légitámadás visszaverését szimulálta a tajvani hadsereg csütörtökön a Tajcsung város közelében lévő Csing Csuan Kang légi támaszponton tartott hadgyakorlaton - jelentették hírügynökségek, és ezzel összefüggésben felhívták a figyelmet arra, hogy Peking egyre nagyobb katonai és diplomáciai nyomást gyakorol az általa sajátjának tekintett szigetre.

A mintegy 4100 katona részvételével zajló katonai manőver az évente megrendezett ötnapos Han Kuang éleslövészeti gyakorlat része volt, és a légierő, a haditengerészet, továbbá a szárazföldi erők egységei vettek részt benne.

Caj Jing-ven tajvani elnök úgy nyilatkozott, biztos abban, hogy a hadsereg képes a védelmi feladatok hatékony ellátására. Egy erős hadsereg jelenti a nemzetbiztonság garanciáját, a társadalmi jólét alapját, valamint a demokrácia és a szabadság szilárd tartópillérét – mondta az elnök, burkoltan utalva azokra a fenyegető lépésekre, melyeket Peking tett a 23 millió lakosú szigettel szemben a függetlenségpárti elnök beiktatása óta eltelt két évben

Legutóbb május elején gyakorlatoztak a kínai légierő bombázórepülői és vadászgépei Tajvan körül, ekkor első alkalommal Szu-35 nehéz vadászbombázó repülőgépek is átrepültek a Tajvant a Fülöp-szigetektől elválasztó Bashi-csatorna felett. Április közepén tartott hadgyakorlatot a kínai hadsereg a két országot elválasztó Tajvani-szorosban. Pekingi vezetők szájából ráadásul már több alkalommal elhangzott: Kína készen áll arra, hogy további lépéseket tegyen, amennyiben Tajvan nem tartózkodik a szerinte szakadár törekvésektől.

Mivel a pekingi nyomásgyakorlás miatt a külföldi beszállítók nem adnak el fegyvereket Tajvannak, Caj elnök a belföldi fegyveripar megerősítését tűzte ki célul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában