Ellenzéki javaslat

2018.06.02. 16:56

LMP: a kormánynak a szabadkereskedelmi megállapodások ellen kellene harcolnia

Az LMP szerint nem szolgálja a nemzeti érdekeket a kormány külgazdasági politikája, amely minél több szabadkereskedelmi megállapodás megkötését tartja kívánatosnak. 

Ungár Péter országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kormánynak inkább harcolnia kellene az ilyen egyezmények ellen. Az ellenzéki politikus – a parlament európai ügyek bizottságának tagja – felidézte: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban arról beszélt, a kormány nem fogja megakadályozni, hogy az Európai Unió minél több szabadkereskedelmi egyezményt kössön más országokkal.

Az LMP álláspontja az, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás a szegény országokat szegényebbé, a gazdag országokat gazdagabbá teszi, ezért ez a külgazdasági politika nem szolgálja a nemzeti érdekeket – jelentette ki. Felidézte: az LMP az Egyesült Államok-EU szabadkereskedelmi megállapodás megkötése ellen is tiltakozott.

Ungár Péter kiemelte: az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában – amelyekkel most szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU – sokkal rosszabb természetvédelmi, élelmiszer-biztonsági szabályok vannak hatályban.

Az egyezmény megkötése azt jelentené, hogy rossz minőségű – például klónozott csirke és génmódosított szója – kerülne dömpingáron az európai piacra, és ezek a rossz minőségű, de olcsóbban gyártott termékek kiszorítanák az Európai Unió piacáról a most vásárolt termékeket – figyelmeztetett.

Hozzátette: a szabadkereskedelmi megállapodás jogszabály-harmonizációval is együtt jár, ez pedig azt jelentené, hogy el kell ismerni Európában a vietnami, a dél-amerikai szabályokat, az LMP szerint azonban ez felháborító, mert ezen szabályok meghozatalába nem volt beleszólásunk. Itt az ideje, hogy Szijjártó Péter és kormánya szabadságharcot vívjon ezen megállapodások ellen – jelentette ki Ungár Péter.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában