Adatvédelmi botrány

2018.07.11. 06:20

182 millió forintnyi összegre büntették a Facebookot

Ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit a brit információs kormánybiztos kiszabhat.

This photograph taken on May 16, 2018, shows a figurine carrying the logo of social network Facebook in Paris. / AFP PHOTO / JOEL SAGET

A brit adatvédelmi hatóság (ICO) a kiszabható legmagasabb bírsággal, 500 ezer fonttal (182,5 millió forint) sújtja az adatvédelmi botrányba keveredett Facebook közösségi oldalt – közölte Elizabeth Denham brit információs kormánybiztos szerdára virradóra.

Denham azzal indokolta a bírságot, hogy

a Facebook megsértette az adatvédelmi rendelkezéseket, amikor nem védte meg felhasználói adatait.

A kormánybiztos emellett arra is hivatkozott, hogy nem volt átlátható az sem, hogyan szerezték meg illetéktelenek a felhasználók adatait.

Az 590 milliárd dollár piaci értékű amerikai vállalat, a Facebook számára a félmillió fontra rúgó bírság viszonylag elenyészőnek tűnik, de ez a legmagasabb pénzbüntetés, amit a brit információs kormánybiztos kiszabhat.

A végleges döntés előtt a Facebook még reagálhat a vádakra.

Az internetes óriásvállalat eddig csak annyit közölt, hogy megvizsgálja a brit hatóság köztes jelentését, és hamarosan válaszolni fog az abban foglaltakra.

A cég adatkezelési vezetője, Erin Egan újfent hangsúlyozta:

az adatlopási botrányba keveredett Cambridge Analyticával szemben már jóval korábban cselekedniük kellett volna.

A Facebook saját közlése szerint együttműködik a hatóságokkal az ügyben indított vizsgálatokban.

A közösségi oldal nemrég a Cambridge Analytica adatbotrány miatt került reflektorfénybe. A brit-amerikai politikai elemző és tanácsadó cég közel 90 millió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján személyre szabott üzenetekkel próbálta meg befolyásolni őket tudtuk nélkül például a Brexit-kampány idején és az amerikai elnökválasztáskor.

Bár Steve Satterfield, a közösségi oldal adatvédelmi igazgatója azt állította, a Facebook nem osztotta meg európai felhasználók személyes adatait szabálytalanul a Cambridge Analyticával, az Európai Bizottság korábban azt közölte: az illegális adatgyűjtés 2,7 millió európai felhasználót is érinthetett.

Borítókép: illusztráció. Forrás: AFP PHOTO / JOEL SAGET

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában