Román módi

2018.07.24. 19:19

Most egy székelyföldi iskolát zaklatnak a román hatóságok

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában amiatt vizsgálódik a román oktatási minisztérium, mert a diákok állítólag Nagy-Magyarország térképét rajzolták az udvarra június 4-én, a nemzeti összetartozás napi ünnepségen.

A vizsgálat tényét Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő erősítette meg, aki elmondta: a minisztériumi emberek a következő két-három napban azt firtatják, miként járt el a tanfelügyelőség az ügyben, de az iskolában történteket is ellenőrzik.

A rajzokról készített fényképeket az iskola Facebook-oldalára tették ki közvetlenül az esemény után, de miután a médiában kedvezőtlen fogadtatása volt, eltávolították.

A Hargita megyei prefektus korábban bírálta az iskola igazgatóját, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának 98. évfordulóján „politikai jellegű” rendezvénybe keverte az iskola diákjait.

Görbe Péter elmondta: a székelyudvarhelyi tanintézmény vendégül látta a Határtalanul program keretében a magyarországi testvériskolájukat. A főtanfelügyelő szerint az iskola tanárai azt állítják, hogy június 4-én az volt az egyik feladata a diákoknak, hogy rajzolják le az udvarra azokat a területeket, ahol jelenetős számú magyar közösségek élnek. A főtanfelügyelő szerint így rajzolódott ki Nagy-Magyarország térképe. Hozzátette: az iskola tanárai azt állítják, hogy az anyaországi és a külhoni magyarok közötti kapcsolatok építésének fontosságáról beszéltek a diákoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában