kísérleti jelleggel

2018.07.05. 16:14

Sokkolót kapnak az olasz rendőrök

A járőrök az eszközt lőfegyver helyett használhatják majd 11 városban. Ha beválik, egész Olaszországban bevezethetik.

Az olasz hatóságok embereit szerdától a Taser rendészeti kényszerítő eszközzel látták el egyelőre tizenegy olaszországi városban kísérleti jelleggel. Más városok mellett Milánóban, Firenzében, Bolognában, Nápolyban és a szicíliai Palermo utcáin járőröző rendőrök és pénzügyőrök eszköztárába került az elektromos sokkoló, amelyet a lőfegyverek helyett használhatnak. Több száz olasz rendőr vesz részt a Taser kísérleti használatában, amelynek alkalmazását a jövőben egész Olaszországban bevezethetik.

A Taser sokkolót a világ több mint száz országában használják a rendőri szervek: Európában már az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Finnországban, Görögországban és a Cseh Köztársaságban.

A kilőhető elektródás elektromos sokkoló használatát az olasz rendőrszakszervezetek szorgalmazták az üldözött vagy feltartóztatott személyek ártalmatlanítására lőfegyver és a gumibot alkalmazása nélkül.

Korábban több olaszországi eset történt, amikor a rendőrség tagjait túlzott erőszak gyanúja érte a veszélyesnek ítélt személyek erővel történő megállítása vagy földre kényszerítése miatt. A Tasert akár már hétméteres távolságról is ki lehet lőni, elkerülve a rendőr és a másik személy közti közvetlen érintkezést. A sokkoló fegyver nagyfeszültségű és kis áramerősségű elektromos kisüléssel lemerevíti és mozgásképtelenné teszi a célpontot képző személyt.

Az olasz sajtó emlékeztetett arra, hogy az ENSZ tavaly a kínzóeszközök közé sorolta a Tasert, amely az Amnesty International emberi jogi szervezet szerint minden évben több száz ember halálát okozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában