autóvezetés

2018.09.11. 18:42

Bebörtönzött női aktivisták kiszabadítását sürgeti a Human Rights Watch Szaúd-Arábiában

A szervezet felvette a kapcsolatot több nagy autógyártó céggel és arra kérve őket, hogy álljanak ki a bebörtönzött nők mellett.

Felszólította a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet a nagy autógyártó cégeket, hogy álljanak ki azokért a Szaúd-Arábiában bebörtönzött aktivistanőkért, akik a nők autóvezetésének engedélyezése mellett szálltak síkra a királyságban.

Szaúd-Arábia idén júniusban engedélyezte a nők számára az autóvezetést. Számos nő azonban – akik a rendelet meghozatala előtt ültek volán mögé vagy kampányoltak a vezetésért – emiatt továbbra is börtönben van. A szaúd-arábiai hatóságok gyanús külföldi kapcsolatok miatt tartja továbbra is őrizetben őket.

A HRW értesülései szerint még mindig legkevesebb kilenc nő van őrizetben.

A szervezet felvette a kapcsolatot több nagy autógyártó céggel, a többi közt a Nissannal, a Hyundai-jal, a Forddal és az Audival, és arra kérve őket, hogy álljanak ki a bebörtönzött nők mellett.

Ki kell állniuk a bebörtönzött nőkért, akiket igazságtalanul, ítélet nélkül tartanak fogva, ugyanis részben az ő aktivitásuk nyitott meg a cégek számára új, jövedelmező piacokat fogalmazott nyilatkozatában Sarah Leah Whitson, a HRW közel-keleti irodájának a vezetője.

2020-ra csaknem 3 millió női vezetőre lehet számítani Szaúd-Arábia útjain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában