kiállás

2018.09.08. 09:13

Kövér László: jobboldali szereplők fél szemmel balra sandítanak

A házelnök a Sargentini-jelentésről, a türk-magyar rokonságról és az újra fellángolt Kulturkampfról is beszélt a Hír TV régi-új politikai elemző műsorában, a Péntek9-ben.

Orbán Viktor türk-magyar rokonságot firtató kijelentésével kapcsolatban Kövér László a műsorban megjegyezte: ő maga a Kurultáj idei védnökeként és díszvendégeként személyesen tapasztalta, hogy a rendezvény lehetőséget ad egy másfajta identitás kifejezésére és felfedezésére. Mindez egyszerre színesen, mégis méltósággal, az ilyesféle rendezvényeket lejáratni képes túlzások nélkül, tisztán és rendezetten volt jelen szerinte. „A tömegekben igény van a másfajta múltértelmezésre, az identitás más rétegeinek feltárására” – monda a házelnök.

Gazdasági érdekünk is a közép-ázsiai térség felfedezése, hisz versenytársaink és partnereink rég megelőztek minket ebben is. „Miért ne használná ki Magyarország azt az előnyt, ami abban rejlik, hogy ott pozitív érzelmekkel viseltetnek irántunk?” – tette fel a kérdést Kövér László.

„Mind Attila dédunokái vagyunk”

- állítják ezek a népek egyhangúan Japántól kezdve Eurázsia szerte.

Szakács Árpád Magyar Időkben megjelent cikksorozata kapcsán ironikusan megjegyezte, nevetséges az, ahogyan egyesek azt hiszik, hogy maga Orbán Viktor rendeli telefonon, vagy írja maga ezeket a cikkeket. Kövér László azonban mégis örül, hogy „kiborult a liszt”, hisz ez nem csak arról szól, hogy a „dicső nemzeti keresztény tábor áll harcban a világrontó liberálisokkal”, hanem talán sikerül pár dolgot saját táborunkon belül is tisztázni.

Kövér László nem tartja egészségesnek, hogy jobboldali szereplők „fél szemmel balra sandítanak” mert attól kell félniük, hogy elszakadnak a baloldali megítélést hordozó tábortól, mely megítéléstől egzisztenciálisan függnek.

„Hogy lehet az, hogy az állítólagos cenzúra és a diktatúra nekünk fáj? Csináljunk rendet!”

- mondta Kövér László. Úgy véli, a vita jól halad, bár néhol kicsap a medréből.

A házelnök szerint le kell számolni azzal a berögzült legendával, miszerint a jobboldalon nincsenek nagy művészek. Kövér László ezt a legendát azzal magyarázta, hogy a hosszú évtizedek alatt kiépült liberális véleményelit a jobboldali művészeket mindig egy szinttel lejjebb, a sajátjait eggyel feljebb értékeli. Ezt a gyakorlatot kellene megszüntetni, ne származhasson egzisztenciális hátrány a jobboldaliságból még úgy is, hogy ők maguk vannak kormányon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában