kéksisakosok

2018.09.28. 17:15

Visszaszorítanák az ENSZ-katonák által elkövetett szexuális erőszakot

Az elmúlt években több afrikai ENSZ-misszió katonáiról derült ki, hogy nemi erőszakot követtek el vagy szexuálisan zaklattak helyieket.

Nyilatkozatot írt alá 48 vezető politikus arról: elkötelezik magukat az iránt, hogy megpróbálnak még jobban fellépni az ENSZ békefenntartó misszióiban tevékenykedő kéksisakosok által elkövetett szexuális erőszak ellen – jelentették pénteken hírügynökségek.

A nyilatkozatot többek között Theresa May brit kormányfő, Angela Merkel német kancellár és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök írta alá.

Támogatásáról biztosította továbbá Donald Trump amerikai elnök, Argentína, Brazília, Peru és Uruguay elnöke, illetve az ENSZ békefenntartó misszióihoz katonákkal leginkább hozzájáruló országok némelyikének vezetői.

A 12 pontból álló dokumentum aláírói megerősítették azon szándékukat, hogy megvédjék a szexuális visszaélések áldozatait és azokat, akik beszámolnak a bűncselekményekről, illetve hogy megfelelő intézkedéseket hozzanak a felelősök ellen. Emellett támogatásukról biztosították az ENSZ által az ügyben alkalmazott zéró tolerancia stratégiát, és felszólították a többi vezetőt, hogy csatlakozzanak harcukhoz e probléma ellen.

Az elmúlt években több afrikai ENSZ-misszió katonáiról derült ki, hogy nemi erőszakot követtek el vagy szexuálisan zaklattak helyieket. António Guterres ENSZ-főtitkár személyesen emelte fel a szavát az ügyben, leszögezve, hogy a világszervezetnek példát kell mutatnia, hogy nem tűri el az ilyesmit, és ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy minden ilyen esetet kivizsgálnak, és elszámoltatják a felelősöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában