Szigorú szabályozás

2018.10.05. 09:24

Ha Új-Zélandra utazik, várhatóan meg kell adnia számítógépe jelszavát

A helyi határőrök ezentúl elkérhetik az országba belépők számítógépes jelszavait és átnézhetik elektronikai eszközeiket. Egy jogvédő szervezet élesen bírálja a jogszabályt.

A héten életbe lépett törvény szerint aki megtagadja jelszavai megadását, akár 5000 új-zélandi dollárig (2800 euró) terjedő pénzbüntetést kaphat, a hatóságok pedig elkobozhatják vagy akár meg is semmisíthetik az adott eszközt.

Az Új-zélandi Emberi Jogi Tanács erősen eltúlzottnak találja a törvényt. Thomas Beagle, a tanács elnöke a magánéletbe való súlyos beavatkozásnak nevezte az intézkedés lehetőségét, mert a határőrök olyan személyes információkhoz juthatnak hozzá, amelyekhez egyáltalán nincs közük, például az illető e-mailjeihez vagy orvosi kórtörténetéhez.

Terry Brown, a határőrség szóvivője azzal indokolta a törvény megalkotását, hogy

egyértelművé kellett tenni a gyermekek kizsákmányolásával, drogcsempészettel vagy terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményeket vizsgáló tisztségviselők hatáskörét

azokra az esetekre, amikor felmerül bennük a gyanú, hogy törvénysértéssel állnak szemben.

Az új-zélandi határőrség adatai szerint 2017-ben az országba 6,6 millió turista érkezett, a határőrök pedig 537 alkalommal vizsgáltak át különböző elektronikai eszközöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában