Kudarc

2018.10.28. 09:51

Sikertelen volt egy kínai űrkereskedelmi magáncég hordozórakétájának az indítása

A Landspace kínai magáncég nem számolt be a kudarc okairól.

A Zq-1 típusú rakétát szombat délután bocsátották fel az ország északnyugati részén található űrállomásról – közölte vasárnap a kínai állami televízió. Értesülések szerint a gondok a második fokozat leválását követően jelentkeztek, de ennek okairól egyelőre nem számoltak be. A rakéta egy műholdat is szállított. Siker esetén ez lett volna az első eset, hogy egy kínai magáncég Föld körüli pályára állít egy űreszközt.

A Zq-1 – három fokozatú hordozórakéta – 19 méter hosszú és 1,35 méter széles, tömege 27 tonna. Kisebb űreszközök Föld körüli pályára állítására fejlesztették ki. Idén augusztusban készült el kilenc hónapi gyártást követően.

A többfokozatú rakéta fokozatonként emelkedik egyre magasabbra, nem használják fel újra, miután kifogy belőlük az üzemanyag.

Az amerikai űrhivatal, a NASA adatai szerint a Landspace egyike Kína 60 magán űrkereskedelmi cégének. A mostani rakétával együtt idén már 30 kereskedelmi célú rakétaindítást hajtottak végre az ázsiai országban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában