Hágai főügyész

2018.10.09. 16:58

Visszaesett a háborús bűnösök ellen indított eljárások száma a volt Jugoszlávia utódállamaiban

A közszférában a háborús bűnösök éltetése és a bűncselekmények tagadása dominál.

A volt Jugoszlávia utódállamaiban az utóbbi néhány évben visszaesett a háborús bűnösök ellen indított büntetőeljárások száma – jelentette ki Serge Brammertz, a régióban elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) örökébe lépett ENSZ Nemzetközi Törvényszéki Mechanizmusának (MICT) főügyésze kedden Zágrábban.

Brammertz a horvát fővárosban az Igazság Hága után című kétnapos konferencián vesz részt, amelyet az országos Szerb Nemzeti Tanács, a Zágrábi Szerb Nemzeti Kisebbségi Tanács és a Documenta civil szervezet egyesületei szerveztek.

„Minden alkalommal, amikor a régióba jövök, megdöbbent az illetékes tisztségviselők hozzáállása, akik nem mutatnak érdeklődést a háborús bűnösök elítélése iránt, és mindig elszomorít az áldozatok elkeserítő helyzete” – hangsúlyozta a főügyész a konferencián.

Mint mondta, most készíti elő a rendszeres féléves jelentését az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amelyben kénytelen lesz megemlíteni, hogy az igazságszolgáltatás és a megbékélés rossz irányban halad a régióban.

Bosznia-Hercegovinán kívül minden évben egyre kevesebb ítélet születik a háborús bűnösök ügyében, a közszférában pedig a háborús bűnösök éltetése és a bűncselekmények tagadása dominál – emelte ki.

„Néhány évvel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna, hogy a kormányok vagy a miniszterek úgy beszéljenek a háborús bűnösökről, mint ma, hősként kezelve őket” – tette hozzá.

„Az elmúlt két évben ennek voltunk tanúi, és ez alól Horvátország sem kivétel” – állapította meg.

Úgy vélte: az NT megszűnése után kisebb intenzitással állítják bíróság elé a háborús bűnösöket. Szavai szerint jelenleg sokkal nehezebb a helyzet, mert a hágai ügyészeknek korábban sokkal nagyobb nemzetközi támogatottságuk volt, amire továbbra is szükség volna, mivel az állami hatóságoknak erre nincs elég forrásuk, sem emberük.

„Amennyiben a politika ünnepli a háborús bűnösöket, hogy várható el, hogy az államügyészek megfelelően végezzék a munkájukat”? – tette fel a kérdést.

Brammertz Zágrábban találkozik Drazen Bosnjakovic belügyminiszterrel és Drazen Jelenic főügyésszel is. A konferencián részt vesznek még államügyészek Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, valamint Szerbiából, továbbá civil szervezetek, a média képviselői, valamint egyetemek és diplomáciai testületek tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában