Kárpátalja

2018.11.15. 18:38

A beregszászi főiskola rektorát vegzálta az ukrán titkosszolgálat

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei kirendeltsége beidézte és november 14-én kihallgatta Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján a Terror Háza Múzeumnál tartott központi megemlékezésen elmondott beszéde miatt – adta hírül csütörtökön a Karpatalja.ma hírportál.

Budapest, 2018. október 23. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola rektora beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fõvárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

Az orgánum szerint Orosz Ildikót, aki egyben a Kárpátalja megyei tanács (közgyűlés) képviselője, az SZBU munkatársa hívta föl november 13-án azzal, hogy a számára alkalmas napon keresse fel a szolgálat ungvári részlegét kihallgatásra, mivel feljelentette őt egy ukrán parlamenti képviselő. Másnap a rektor az ügyvédje kíséretében felkereste a hatóság irodáját, ahol közölték vele, hogy a feljelentés tárgya az október 23-i magyarországi megemlékezésen tartott beszéde – olvasható a cikkben.

Orosz Ildikó a híroldalnak nyilatkozva elmondta, hogy

a feljelentő kilétét nem fedték fel előtte,

de a titkosszolgálat kihallgatói arról érdeklődtek, hogy

  • ki hívta meg őt a beszéd megtartására,
  • mi volt a meghívás célja,
  • milyen hatást fejtett ki a felszólalása, és
  • mit értett az elhangzott kijelentésein.
  • A főiskolai rektor a kihallgatóival közölte:

  • személyes meghívást kapott a rendezvényre, ahol
  • saját gondolatait közölte,
  • nem mögöttes céloktól vezérelve szólalt fel, hanem ünnepi beszédet mondott, amelynek szövege ukrán, magyar és angol nyelven is olvasható a Karpatalja.ma hírportálon.
  • „Ezek az én gondolataim, ezeket én közöltem. Amit szerettem volna, azt elmondtam, a beszédemhez se hozzátenni, sem abból elvenni nem kívánok. Mindenki úgy értelmezze azt, ahogy szeretné”

    - fejtette ki Orosz Ildikó a kihallgatása kapcsán.

    Orosz Ildikó azt is elmondta, hogy a kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet elolvashatta az ügyvédjével együtt, és hogy az eljárás higgadt körülmények között, korrekt módon folyt.

    Borítókép: Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án

    MTI/Kovács Tamás

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában