megemlékezés

2018.11.18. 08:05

Centenáriumi székely nagygyűlést tartanak vasárnap Sepsiszentgyörgyön

Azt üzenik Bukarestnek, hogy a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről.

Centenáriumi nagygyűlést rendez vasárnap Sepsiszentgyörgy főterén a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

A szervezők egyrészt megemlékezni hívják a székelységet és a székelység ügyével szolidaritást vállaló erdélyi magyar közösség tagjait, hogy felidézzék az utóbbi száz év jogküzdelmeit, másrészt a tömegrendezvénnyel az autonómiaküzdelemnek akarnak új lendületet adni.

A helyi idő szerint 13 órakor (közép-európai idő szerint délben) kezdődő nagygyűlésen a szervezők szándéka szerint a száz éve létrehozott Székely Nemzeti Tanács alapítóiról, a Székely Hadosztályról, az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományról és az SZNT újjáalakulása óta eltelt 15 évről emlékeznek meg, ugyanakkor azt üzenik Bukarestnek, hogy a székelyek nem mondanak le autonómiaigényükről.

A székelység alkotmányos rendet, jogállamiságot, ezen belül területi autonómiát követel. Székelyföld területi autonómiája a román-magyar megbékélés előfeltétele és a térség stabilitásának záloga – írta a centenáriumi nagygyűlésről szóló felhívásában Izsák Balázs, az SZNT elnöke.

A demonstrációt Románia legnagyobb magyar többségű városában szervezik, a megmozdulásra Székelyföld és Erdély más településeiről buszokkal is érkeznek résztvevők a széki tanácsok és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szervezésében.

A bejelentett tüntetésen a közrendvédelmi feladatok ellátásában a brassói csendőrség mobil egysége segíti a szervezők munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában