Gyűlöletkeltés

2018.11.22. 17:19

Ismét magyarellenes óriásplakátok jelentek meg Kárpátalján

A fasizmus legyőzésére szólító ukrán nyelvű magyarellenes óriásplakátokat helyeztek el ismeretlenek több helyütt csütörtökön Kárpátalján.

Budapest, 2018. október 23. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Fõiskola rektora beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján tartott megemlékezésen a fõvárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kovács Tamás

Az óriásplakátokon Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója és Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora látható, mögöttük pedig egy turulmadár – adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál. A plakátok alján látható felirat arra szólítja a polgárokat, hogy együtt győzzék le a fasizmust.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó és Orosz Ildikó főiskolai rektor a plakáton
Fotó: mukachevo.net

A rendvédelmi szervek és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nem tudja, ki helyezte ki az óriásplakátokat. Mindazonáltal a jelek arra utalnak, hogy a mostani ügynek köze lehet ahhoz az esethez, amikor október 20-án Állítsuk meg a szeparatistákat! felirattal és a kárpátaljai magyar közösség három vezetőjének – köztük Orosz Ildikónak – a neveivel és fényképeivel jelentek meg óriásplakátok a főutak mentén Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében – írta a munkácsi hírportál.

Az orgánum emlékeztetett arra, hogy Orosz Ildikót az SZBU kárpátaljai kirendeltsége a múlt héten Ungváron kihallgatta az október 23-án Budapesten, a Terror Háza Múzeumnál az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulóján tartott központi megemlékezésen mondott beszéde miatt, amelyben az ukrán hatóságokat „kommunista és fasiszta módszerek” alkalmazásával vádolta.

Borítóképünkön Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 62. évfordulóján, a fővárosi Terror Háza Múzeumnál 2018. október 23-án; a megemlékezésen való részvételét és az ott elmondott gondolatait sem tudják neki megbocsátani az ukrán nacionalisták

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában