emberrablás

2018.11.12. 22:24

Kamerunban elengedték az utolsó négy elrabolt túszt is

Az elkövetők célja nem váltságdíj szerzése volt, hanem az iskola bezárását követelték.

Kamerunban elengedték az utolsó négy túszt is a múlt héten elrabolt több mint 80 ember közül – közölte hétfőn egy helyi egyházi vezető.

Fegyveresek egy nyugat-kameruni presbiteriánus középiskola diákjait és tanárait ejtették foglyul az elmúlt héten. Két diákot, az iskola igazgatóját és egy tanárt engedtek szabadon hétfőn. A többségében 11-17 év közti diákokat, illetve tanáraikat november 4-ről 5-re virradó éjszaka rabolták el egy bamendai középiskolából.

Három nappal az elrablást követően – négy túsz kivételével – mindenkit elengedtek. Az emberrablók és a hatóságok között egy pap, Samuel Fonki közvetített. Az elrabolt személyek száma 82 és 83 között változik, a kormány és az egyház adatai eltérnek egymástól. Az elkövetők célja nem váltságdíj szerzése volt, hanem az iskola bezárását követelték.

Az eset az ország angol nyelvű régiójában történt, ahol szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben. Régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket, és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra.

Fonki és a kameruni hadsereg Ambazónia szakadárjait vádolta a diákok elrablásával, de a fegyveresek szóvivője tagadta, hogy közük lenne a bűntényhez.

Paul Biya államfő a múlt hónapban, a 36 éve tartó uralmát meghosszabbító választásokat követően felszólította a szeparatistákat, hogy tegyék le a fegyvert, különben a törvény teljes erejével sújtanak le rájuk. Engedményeket ugyanakkor nem helyezett kilátásba cserébe a fegyverletételért.

Ezt követően a szélsőségesek kijárási tilalmat vezettek be egyes területeken, iskolákat kényszerítettek bezárásra, tiltakozásul a francia nyelvű kormány ellen, de sosem raboltak el gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában