hamis állampolgárság

2018.11.15. 14:46

Lakcímüzér bűnbandára csaptak le a rendőrök Bukarestben

Fiktív szállásadói hozzájárulásokkal üzérkedő bűnbandára csapott le a bukaresti rendőrség csütörtökön: a banda három lakcímre mintegy 15 ezer visszahonosított külhoni románt jelentett be, akiktől fejenként 150-200 eurót kértek azért, hogy megkönnyítették számukra a román személyi igazolvány megszerzését.

A rendőrök hat helyszínen végeztek házkutatást, és két kisbusznyi, éppen csütörtökön Bukarestbe érkezett moldovai-román kettős állampolgárt is bekísértek az őrsre, akiktől azt próbálták megtudni, hogy hogyan kerültek kapcsolatba a lakcímüzérekkel.

A lakóhely-bejelentésekkel üzletelő társaság nagyban űzött vállalkozására az október 7-i népszavazás hívta fel a média – és a bűnüldöző szervek – figyelmét, amikor kiderült, hogy két bukaresti szavazókörben a névjegyzékben szereplő csaknem ötezer választópolgár egyike sem adta le voksát a kétnapos alkotmánymódosító referendumon.

Az üres urnákat, szavazófülkéket és fegyveres őrizet mellett kiszállított szavazólapokat hiába őrző szavazóbizottságok rájöttek arra, hogy a névjegyzékben szereplő valamennyi szavazójuk lakcíménél ugyanaz az utcanév és házszám szerepel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a Moldovai Köztársaságból származó román polgárokról lehet szó, akik csak a román személyi igazolvány megszerzése érdekében jelentkeztek be az illető címre, valójában azonban valamelyik másik uniós országban dolgoznak.

Románia a külföldi lakcím megőrzése mellett is lehetővé teszi, hogy könnyített eljárással kapják meg a – többi európai uniós tagállamban is szabad mozgást biztosító – román állampolgárságot azok a külföldiek, akiknek a felmenői valamikor román állampolgárok voltak. A legtöbb kérelmező a négymilliós lakossággal rendelkező Moldovai Köztársaságból származik, amelynek nagy része a két világháború között Romániához tartozott.

A külföldi állandó lakhellyel rendelkező román állampolgárok csak – a külföldi címet is feltüntető – elektronikus útlevelet igényelhetnek, ahhoz, hogy román személyi igazolványt kaphassanak, igazolniuk kell, hogy Romániában laknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában